Szombat
2024-04-27
4:00 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Egészségesebb a fagyasztott, mint a friss zöldség?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott zöldségek több tápanyagot tartalmaznak, mint a szupermarketekben frissként árultak.

A kutatók szerint az asztalunkra kerülő friss zöldségek tápanyagtartalmuk akár 45 százalékát is elveszíthetik, mivel a szedéstől akár két hét is eltelhet, mire hazavisszük a boltból.

Ezzel szemben a leszedés után nem sokkal lefagyasztott zöldség jobban megőrzi a benne található vitaminokat és más tápanyagokat. A vásárlók 80 százaléka gondolja úgy, hogy a szupermarketekben árusított friss zöldség nem idősebb négy naposnál. A valóságban azonban a zöldségek akár kilenc naposak is lehetnek, mire az üzletekbe kerülnek és átlagban négy nap telik el, mire valaki megveszi őket. Ha beleszámoljuk azt az időt is, ameddig otthon tároljuk fogyasztás előtt, a „friss” zöldségek akár 16 naposak is lehetnek.

A tanulmányból kiderült, hogy a zöldbab ilyen körülmények között a tápanyagok 45 százalékát is elveszítheti, ez a szám a brokkoli és a karfiol esetében 25, a zöldborsó esetében 15, a sárgarépa esetében pedig 10 százalék is lehet. A vitamin- és tápanyagveszteséget vizsgáló kutatást a brit Élelmiszerkutató Intézet végezte a fagyasztott élelmiszereket forgalmazó óriás, a Birds Eye cég felkérésére.

A zöldségekben megtalálható legfontosabb tápanyagok a C-vitamin és a glukozinátok, amelyek állítólag gátolják a daganatok növekedését. A Birds Eye azt állítja, hogy Field Fresh névre keresztelt fagyasztott zöldborsójuk 30 százalékkal több tápanyagot tartalmaz, mint a friss, zöldbabjuk pedig 45 százalékkal rendelkezik többel, mint a nem fagyasztott változat.

„A friss zöldségek tápanyagtartalma a leszedés pillanatától kezdve folyamatosan csökken” – magyarázta Dr. Sarah Schenker dietetikus. „Ez azt jelenti, hogy mire a tányérunkra kerülnek, korántsem olyan egészségesek, mint gondolnánk.”

Az eredmények alátámasztják a sheffieldi Hallam Egyetem Élelmiszerfejlesztési Központjának korábbi kutatását, amely szerint a fagyaszott zöldségek semmivel nem rosszabbak, mint a frissek. „Figyelmen kívül kell hagynunk azt a hibás nézetet, hogy a friss étel mindig jobb, mint a fagyasztott” – mondta el Charlotte Harden kutató. „A fagyasztott élelmiszer tápanyagtartalma épp akkora, mint a frissé, esetleg még magasabb is lehet.”

A Brit Fagyasztott Élelmiszer Társaság egyik szóvivője azt mondta: „A gyors és szervezett leszedés utáni fagyasztást biztosító technika minimalizálja a tápanyagveszteséget. Ezzel szemben a friss élelmiszer akár egy hónapot is tölthet a termelő-nagykereskedő-kiskereskedő láncolatban, mire eljut a fogyasztóhoz.”

Forrás: elelmiszer.hu

Forrás: http://www.agrarhirek.hu/innovacio/6210.html
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-03-12) | Szerző: gyunyika E
Megtekintések száma: 834 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala