Egy új tanulmány szerint a fagyasztott zöldségek több
tápanyagot tartalmaznak, mint a szupermarketekben frissként árultak.
A kutatók szerint az asztalunkra kerülő friss
zöldségek tápanyagtartalmuk akár 45 százalékát is elveszíthetik, mivel a
szedéstől akár két hét is eltelhet, mire hazavisszük a boltból. Ezzel szemben a leszedés után nem sokkal lefagyasztott
zöldség jobban megőrzi a benne található vitaminokat és más
tápanyagokat. A vásárlók 80 százaléka gondolja úgy, hogy a
szupermarketekben árusított friss zöldség nem idősebb négy naposnál. A
valóságban azonban a zöldségek akár kilenc naposak is lehetnek, mire az
üzletekbe kerülnek és átlagban négy nap telik el, mire valaki megveszi
őket. Ha beleszámoljuk azt az időt is, ameddig otthon tároljuk
fogyasztás előtt, a „friss” zöldségek akár 16 naposak is lehetnek. A tanulmányból kiderült, hogy a zöldbab ilyen
körülmények között a tápanyagok 45 százalékát is elveszítheti, ez a szám
a brokkoli és a karfiol esetében 25, a zöldborsó esetében 15, a
sárgarépa esetében pedig 10 százalék is lehet. A vitamin- és
tápanyagveszteséget vizsgáló kutatást a brit Élelmiszerkutató Intézet
végezte a fagyasztott élelmiszereket forgalmazó óriás, a Birds Eye cég
felkérésére. A zöldségekben megtalálható
legfontosabb tápanyagok a C-vitamin és a glukozinátok, amelyek állítólag
gátolják a daganatok növekedését. A Birds Eye azt állítja, hogy Field
Fresh névre keresztelt fagyasztott zöldborsójuk 30 százalékkal több
tápanyagot tartalmaz, mint a friss, zöldbabjuk pedig 45 százalékkal
rendelkezik többel, mint a nem fagyasztott változat. „A friss zöldségek tápanyagtartalma a leszedés
pillanatától kezdve folyamatosan csökken” – magyarázta Dr. Sarah
Schenker dietetikus. „Ez azt jelenti, hogy mire a tányérunkra kerülnek,
korántsem olyan egészségesek, mint gondolnánk.” Az
eredmények alátámasztják a sheffieldi Hallam Egyetem
Élelmiszerfejlesztési Központjának korábbi kutatását, amely szerint a
fagyaszott zöldségek semmivel nem rosszabbak, mint a frissek. „Figyelmen
kívül kell hagynunk azt a hibás nézetet, hogy a friss étel mindig jobb,
mint a fagyasztott” – mondta el Charlotte Harden kutató. „A fagyasztott
élelmiszer tápanyagtartalma épp akkora, mint a frissé, esetleg még
magasabb is lehet.” A Brit Fagyasztott Élelmiszer
Társaság egyik szóvivője azt mondta: „A gyors és szervezett leszedés
utáni fagyasztást biztosító technika minimalizálja a
tápanyagveszteséget. Ezzel szemben a friss élelmiszer akár egy hónapot
is tölthet a termelő-nagykereskedő-kiskereskedő láncolatban, mire eljut a
fogyasztóhoz.” Forrás: elelmiszer.hu
Forrás: http://www.agrarhirek.hu/innovacio/6210.html |