Csütörtök
2024-04-25
8:08 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Emésztési betegségek ellen igyunk borsmenta teát!

A borsmenta ( Mentha piperita)hazánkban vadon nem nő ám kertünkben könnyedén termeszthetjük ezt a hasznos gyógynövényt, amelyből finom teát főzhetünk.

A borsmenta az ajakos virágúak családjába tartozik, kertünkbe legkönnyebben magról tudjuk szaporítani.

A kert napos fekvésű tápanyagban gazdag talajába ültessük növényt, a magokat áprilisban kell elvetni.

Magassága elérheti akár a 60-80 m.-t is, levelei fűrészesek és lándzsa alakúak. A virágok már júniustól díszítik kertünket, színűk lehet halvány rózsaszín vagy fehér.

Már júliustól szedhetjük a virágokat, és a leveleket, amelyeket megszárítva vagy frissen is felhasználhatunk. A növényre jellemző a kellemes mentol illat így előszeretettel használják a koktélokhoz, süteményekhez-teához. Mivel a növény illóolaj tartalma a virágzáskor a legnagyobb a növény akkor aratják, amikor a virágzás csúcsán van, ekkor leszedve még kissé kellemetlen az illata, amely idővel enyhül.


A növény kémiai alkotó részei: mentol, cserzőanyagok, keserűanyagok.

Hatása: görcsoldó, menstruációs görcsre, emésztési felfúvódásra is alkalmazható, fokozza az epetermelődést és megakadályozza az epekő kialakulását. Teáját felfúvódás és emésztési problémák ellen, vagy epebetegség, fejfájás, és torokfájás ellen is alkalmazhatjuk. Két teáskanálnyi szárított borsmentát forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5-7 perc után szűrjük le.

Tinktúra: Öt evőkanál borsmentára öntsünk 100 ml pálinkát, és hagyjuk meleg helyen állni két hétig, majd szűrjük le. Sötét, légmentesen záródó üvegben tároljuk. Fejfájás esetén kenjük be vele a halántékot.

Illóolaj: Apróra vágunk 6-10 evőkanál borsmentát, és hozzákeverjük 100 ml olajhoz. Állni hagyjuk 3-4 hétig, majd leszűrjük. Sötét, légmentesen záródó üvegben tároljuk. Fejfájás esetén dörzsöljük be vele halántékunkat.

A benne található mentol csökkenti a rovarcsípés okozta viszketést, épp ezért ma már belekeverik hintőporokba, kenöcsőkbe.

A borsmentát több mint 2000 éve ismeri az emberiség, de a legnagyobb gyógyhatással bíró borsmentafajtát csupán 200 éve kezdték el használni és termeszteni, ám ma már a gyógyszeripar és a kozmetika is előszeretettel használja fel.



Forrás: http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1493:emesztesi-betegsegek-ellen-igyunk-bors
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-05-15) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 801 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala