Csütörtök
2024-03-28
7:07 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Fókuszban Bibor kasvirág - Echinacea purpurea

network.hu

A kasvirág, legtöbb embernek a gyógynövényeket juttatja eszébe, mivel nagyon jó haszna van megfázás, influenza idején.
Kertészkedőknek viszont egy nagyon szép, gondozást alig kivánó, évelő disznövény, ami hosszan virágzik. Birja a hideget, és nem dűl el, nem kell kitámasztani. Minden stilusú kertben jól néz ki.

Évelő, préri vadvirág

Hely: napos, háttérnek, csoportba, sziklakertbe.

Talaj: jó vizelvezető, kevés komposztal dúsitsuk.

Virágzás:június-szeptember, rózsaszín-sötétlila

Magasság: 80-100 cm

Egyéb: Illatos, tartós vágott virág, gyógynövény, azt hiszem száritani is lehet, még nem próbáltam. Fekete magházával viszont már diszitettem csokrot.

Környezet: Vonza a pillangókat, Vadvilágot, száradt magja télen madáreledel.
Társitások: Édeskömény (Foeniculum vulgare),Diszfüvek

Gondozás: Öntözni amig növekszik, szárazságtűrő, gyomtalanitás fontos, mulcs körülötte 6-7 cm vastagon. Tövénél szárastól levághatjuk az elvirágzott szárakat. Fiatal hajtásokat nyúl szereti megrágni.

network.hu

 


Szaporitás: Magról, és tőosztással, el is szórja a magját,

Magról:
Ősszel szedett magot tegyük a hűtőbe 1 hétre, hamarább kicsirázik.
Mikor:Feb. 19-től márc. 4-ig palántának, április 15 utáni kiültetésre.
Szabadföldbe amint a föld munkálható kora tavasszal, vagy kora ősszel.
Csirázási idő: 15-30 nap
Távolság: 3 cm
Mélység: 5 mm
Ritkitás: 25-30 cm

Tőosztás: Emeljük ki a növényt, ásóval a földből. Rázzuk le a földet, és szedjük vagy vágjuk szét a gyökereket, minden szárral maradjon gyökér.
Keverjünk alá érett komposztot, ültessük egyenként, öntözzük még meg nem ered, de ne legyen nagyon eláztatva.

Drogja:a friss, vagy szárított, föld feletti, illetve föld alatti növényi részek.

Begyüjtés: Gyökere fekete, v barna. 3 év kb. mire gyökere eléri a begyűjtésre alkalmas nagyságot.(1 cm átmérőjű gyökér) A gyökeret akkor szedjük fel amikor már csak magfejek vannak a növényen, késő ősszel, amikor megcsipi a dér.
A gyökeret kiemeljük, levágunk belőle annyit, hogy még maradjon a növényen is, majd visszaültetjük. A levágott gyökereket jól megmossuk, leszáritjuk tiszta ruhával, összevágjuk nem nagyobb mint 2-3 cm-es darabokra. Szúnyoghálón, szellős, nem túl napos helyen száritjuk.

Virágos rész gyüjtése: Mikor kezd kinyilni, éles késsel levágjuk a virágzó növényt ahol az első egészséges levél kezdődik. Szúnyoghálón szétrakva, vagy összekötve felakasztva, szellős, erős naptól védett helyen száritjuk.

Lezárt üvegben, sötét helyen tároljuk.
A száritott növényrészek egy évig tarthatók.

 

network.hu

 

Echinacea Tea
1 teáskanál száraz, vagy 2 teáskanál frish levelet-virágot felöntünk
3 dl forró vizzel, 15 percig állni hagyjuk, adhatunk hozzá mézet, citromot is.

Főzet (decoction) készítése: 2 teáskanál száritott gyökeret forraljunk fel 3 dl  vizben, majd főzzük nagyon lassan 20 percig. Leszűrjük, és fogyasztható. Naponta max 3 csészével. Eleinte édesnek, majd kesernyésnek érezzük.

Kétéves kor alatti gyermeknek ne adjunk .

A kasvirág a nyelvre gyakran bizsergő érzést okoz. Ez teljese normális. Semmilyen szakirodalom nem említi, hogy a növény tartalmaz toxikus anyagot.

Manapság elsősorban influenza, hólyagfertőzésekre, mandulagyulladás, immunrendszer erősítés,furunkulus esetén alkalmazzák. Megelőzési célzattal is.

Tudományos kísérletek bizonyítják hatásosságát az immunerősítő tulajdonságából adódóan agyhártyagyulladás, pikkelysömör, hörghurut, tályogok, szamárköhögés ….

Természetes antibiotikumot, echinakozidot  tartalmaz. Hatásában hasonló a penicilinhez.

A kasvirág echinaceint termel, mely elpusztítja a szövetoldó enzimeket.pl. hialuronidáz.

A kasvirágból származó egyik anyag, fokozza a falósejtek mikrobapusztító képességét.

A müncheni egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy a kasvirág kivonat 30% kal jobban növeli a T sejtek  termelődését mint más immunrendszer erősítő gyógyszerek.(1991)

network.hu

 A kasvirág úgy viselkedik, mint a testet saját vírusölő anyaga az interferon.

Gombafertőzés esetén is hatásos. Visszatérő hüvelyi gombafertőzésben szenvedő nőkön végzett kísérletek szerint, gomba  elleni krémmel illetve szájon át szedett kasvirág készítmény együttes alkalmazása  messzemenően hatásosabb, mint csupán a krém használata. 6 hónappal a kezelés után,csak a krémet használók 60 %-ánál , a kasvirággal és krémmel kezelt nőknek csupán csak 16 %-ánál tért vissza a fertőzés.

Sugárkezelés esetén, a kasvirág megvédi a fehérvérsejteket a pusztulástól és védi a betegeket a fertőzésektől.

Izületi gyulladás leküzdésében is segít. Megvédi a hialuronsavat  a mikrobáktól, és gyulladás csökkentő hatása révén megszünteti a tüneteket. 

Hatóanyagok: poliszacharidok:arabinogalaktánok(glükoproteinek), kávésavszármazékok:cikóriasav, alkamidok, flavonoidok, illóolaj, poliinek.

Elterjedés: Európában  a XVIII század óta számtalan fajtáját termesztik dísznövényként, manapság már gyógyászati célra is. Észak –Amerikából származik. : Az észak-amerikai indiánok a fertőzéses betegségek gyógyítására használták. Gyógyászati célra egyre kevésbé használták. Az amerikaiak az indiánokat leszámítva, tudomást se vettek gyógyhatásairól.

network.hu

 A fennsíki indiánok elsődleges orvossága. A gyökerét használják elsősorban. Ebből pépet készítenek és ezt helyezi mindenféle sebesülés fajtára. A rovarcsípéstől kezdve, a kígyómarásig. Használják szájöblögetőként fog és íny fájdalmakra, itták teáját kanyaró, himlő, megfázás, mumpsz, és izületi gyulladás esetén is.

Meyer-féle vértisztítóként szabadalmaztatták 1870 körül. Csörgőkígyó marásra, vérmérgezésre és más seregnyi betegségre ajánlotta.

Dr.Meyer kiállt a  növény gyógyászati értéke mellett, különösen a kígyó marás tekintetében. Ezzel orvos kollegái nem értettek vele egyet. Majd miután hajlandók voltak ki is próbálni, elismerték, hogy sebek, csípések, csecsemőkori kolera esetén hatásos. Majd később pedig, Dr.Meyer állításai valósnak bizonyultak, így már használták diftéria, agyhártyagyulladás, malária, skarlát, influenza, bárányhimlő, szifilisz, üszkösödés esetén. 

Európában csak e században vált gyógynövényként ismerté, de csak 1930-as évektől, de csak a gyógynövények kedvelői körében. Megjelentek az antibiotikumok, így valamelyest háttérbe szorult a mindennapi használatban. A hetvenes évektől kezdve újra nagy népszerűségnek örvend manapság, Európában és most már Amerikában is.

 

network.hu

network.hu

 network.hu

 

   A rovarokat vonza, a hasznosakat is!!!!

 


Forrás:http://biokert.network.hu/blog/biokert-cikkei/fokuszban-bibor-kasvirag-echinacea-purpurea

Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2012-09-20) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 2650 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala