Ha
szeretnénk egy szép illatos fűszerkertet ültetni, íme, három igénytelen
mégis nagyon hasznos növény, amelyek könnyedén gondozhatók.
Ma már számtalan
fűszernövény közül válogathatunk, a fűszerkertbe, amelyeket ültethetünk
magról vagy vásárolhatunk kész kifejlett növényeket is.
Íme, három igénytelen
mégis hasznos fűszernövény!
Kakukkfű:
A kakukkfű(
thymus vulgaris) egy gyönyörű évelő fűszernövény, amely nagyon
jól viseli a szárasságot így sziklakertbe is ültethető.
Sajnos a hazai
konyhában kicsit mellőzött lett a kakukkfű, de szerencsére a kiskertekbe
egyre többen ültetik ezt a gyönyörű és aromás fűszernövényt. Ma már
több fajtát is megtalálhatunk a kertészetekben, hiszen van köztük
talajtakaró, vagyis elterülő habitusú és van, amelyik felálló fajta.
Magát a növényt
ültethetjük kész kifejlett palántáról, vagy megpróbálkozhatunk a
magvetéssel is. Erkélyre, teraszra, sziklakertbe vagy fűszerágyásba is
kiváló, hiszen gyönyörű apró kis rózsaszínes lilás virágaival még színt
is visz a környezetbe.
A növényt ültessük
laza jó vízáteresztő képességű virágföldbe és a kert napos meleg részére
telepítsük. A túllocsolás nem bírja, így ha cserépbe vagy ládába
ültetjük, gondoskodjunk a felesleges víz elvezetéséről. Az ültetés ideje
tavasz, ha megvetéssel szaporítjuk, már márciusban előnevelhetjük a
palántákat egy 15-18 fokos világos helyen majd májusban, ha az idő már
10 fok felett van tartósan ültessük ki a növényeket a szabadba.
Ezután egészen őszig
szedhetjük a friss hajtásokat, amelyek kiváló ízt és aromát kölcsönöznek
sülteknek, mártásoknak, salátáknak, de csak kis mennyiségben adagoljuk
az ételhez, mert az erős aroma elviheti az íz világot. Az olasz és
Francia konyha nélkülözhetetlen fűszernövénye, de készíthetünk vele
fűszerecetet vagy fűszerolajat is.
Petrezselyem.
Szinte naponta
használjuk a főzéshez, hiszen az egyik legismertebb fűszernövényünk a
petrezselyem de tudjuk-e hogy mint gyógynövény is kiemelkedő
tulajdonságokkal bír?
A Balkán félszigetről
származó petrezselymet, mint fűszernövény hazánkban is nagy sikert
aratott. Ám ennek a kis zöld levélkének a kellemes ízén és aromáján
kívül több jó tulajdonsága is van, amiért érdemes felhasználni a
konyhában.
Egy csokor
petrezselyem pl. több C vitamint tartalmazz, mint a paprika, ezen kívül
magas a karotin tartalma is.
Ültethetjük cserépbe,
balkonládába vagy a fűszerkertbe is, szinte bárhol jól érzi magát.
Kedveli a napos meleg
kerteket, magját tavasszal érdemes elvetni. Május végétől egészen őszig
folyamatosan szedhetők a friss hajtások.
Rozmaring:
A rozmaring (Rosmarinus
officinalis) az olaszos és paradicsomos ételek egyik fű
fűszere, de a kertben is mediterrán hangulatot hoz, akár az erkélyre
cserépbe ültetve akár a fűszerkertbe kiültetve.
A rozmaring egy erős
aromás illatos örökzöld fűszernövény, amelynek levelei kissé molyhosak
és gyönyörű ezüstös színben pompáznak. Fajtától függően lehet felfelé
álló vagy épp kúszó habitusú, de mindkét fajta félfás és -5 fokig
télálló.
A rozmaringot
ültethetjük egyenesen a fűszerkertünkbe, vagy egy nagyobb cserépbe
kitehetjük az erkélyre-teraszra vagy a konyhaablakba is elfér. Nagyon
lassan növekszik ezért érdemes több cseréppel is beszerezni, hogy
folyamatosan tudjuk szedni a friss hajtásokat. Mindig csak a friss üde
hajtásokat vágjuk a fásodó részeket már nem szabad metszeni. Ne
felejtsük, el minél jobban vágjuk a rozmaringot annál jobban fog
fejlődni és hajtani. Ám ha elértük a növény egyötöd részét már ne vágjuk
tovább, mert megsínyli. Mindig csak két vagy három centit vágjunk
vissza az új hajtásokból, így lesz ideje a növénynek regenerálódni.
Május elejétől egészen
az ősz végégig hozza az apró fehér rózsaszín vagy épp lilás kis
virágokat, a növény illata már messziről érződik, látványa pedig
páratlan.