Péntek
2024-03-29
2:29 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Fűszerkert három igénytelen növénye!

Ha szeretnénk egy szép illatos fűszerkertet ültetni, íme, három igénytelen mégis nagyon hasznos növény, amelyek könnyedén gondozhatók.

Ma már számtalan fűszernövény közül válogathatunk, a fűszerkertbe, amelyeket ültethetünk magról vagy vásárolhatunk kész kifejlett növényeket is.

Íme, három igénytelen mégis hasznos fűszernövény!

Kakukkfű:

A kakukkfű( thymus vulgaris) egy gyönyörű évelő fűszernövény, amely nagyon jól viseli a szárasságot így sziklakertbe is ültethető.

Sajnos a hazai konyhában kicsit mellőzött lett a kakukkfű, de szerencsére a kiskertekbe egyre többen ültetik ezt a gyönyörű és aromás fűszernövényt. Ma már több fajtát is megtalálhatunk a kertészetekben, hiszen van köztük talajtakaró, vagyis elterülő habitusú és van, amelyik felálló fajta.

Magát a növényt ültethetjük kész kifejlett palántáról, vagy megpróbálkozhatunk a magvetéssel is. Erkélyre, teraszra, sziklakertbe vagy fűszerágyásba is kiváló, hiszen gyönyörű apró kis rózsaszínes lilás virágaival még színt is visz a környezetbe.

A növényt ültessük laza jó vízáteresztő képességű virágföldbe és a kert napos meleg részére telepítsük. A túllocsolás nem bírja, így ha cserépbe vagy ládába ültetjük, gondoskodjunk a felesleges víz elvezetéséről. Az ültetés ideje tavasz, ha megvetéssel szaporítjuk, már márciusban előnevelhetjük a palántákat egy 15-18 fokos világos helyen majd májusban, ha az idő már 10 fok felett van tartósan ültessük ki a növényeket a szabadba.

Ezután egészen őszig szedhetjük a friss hajtásokat, amelyek kiváló ízt és aromát kölcsönöznek sülteknek, mártásoknak, salátáknak, de csak kis mennyiségben adagoljuk az ételhez, mert az erős aroma elviheti az íz világot. Az olasz és Francia konyha nélkülözhetetlen fűszernövénye, de készíthetünk vele fűszerecetet vagy fűszerolajat is.

Petrezselyem.

Szinte naponta használjuk a főzéshez, hiszen az egyik legismertebb fűszernövényünk a petrezselyem de tudjuk-e hogy mint gyógynövény is kiemelkedő tulajdonságokkal bír?

A Balkán félszigetről származó petrezselymet, mint fűszernövény hazánkban is nagy sikert aratott. Ám ennek a kis zöld levélkének a kellemes ízén és aromáján kívül több jó tulajdonsága is van, amiért érdemes felhasználni a konyhában.

Egy csokor petrezselyem pl. több C vitamint tartalmazz, mint a paprika, ezen kívül magas a karotin tartalma is.


Ültethetjük cserépbe, balkonládába vagy a fűszerkertbe is, szinte bárhol jól érzi magát.

Kedveli a napos meleg kerteket, magját tavasszal érdemes elvetni. Május végétől egészen őszig folyamatosan szedhetők a friss hajtások.

Rozmaring:

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) az olaszos és paradicsomos ételek egyik fű fűszere, de a kertben is mediterrán hangulatot hoz, akár az erkélyre cserépbe ültetve akár a fűszerkertbe kiültetve.

A rozmaring egy erős aromás illatos örökzöld fűszernövény, amelynek levelei kissé molyhosak és gyönyörű ezüstös színben pompáznak. Fajtától függően lehet felfelé álló vagy épp kúszó habitusú, de mindkét fajta félfás és -5 fokig télálló.


A rozmaringot ültethetjük egyenesen a fűszerkertünkbe, vagy egy nagyobb cserépbe kitehetjük az erkélyre-teraszra vagy a konyhaablakba is elfér. Nagyon lassan növekszik ezért érdemes több cseréppel is beszerezni, hogy folyamatosan tudjuk szedni a friss hajtásokat. Mindig csak a friss üde hajtásokat vágjuk a fásodó részeket már nem szabad metszeni. Ne felejtsük, el minél jobban vágjuk a rozmaringot annál jobban fog fejlődni és hajtani. Ám ha elértük a növény egyötöd részét már ne vágjuk tovább, mert megsínyli. Mindig csak két vagy három centit vágjunk vissza az új hajtásokból, így lesz ideje a növénynek regenerálódni.

Május elejétől egészen az ősz végégig hozza az apró fehér rózsaszín vagy épp lilás kis virágokat, a növény illata már messziről érződik, látványa pedig páratlan.



Forrás: http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=992:fszerkert-harom-igenytelen-noevenye&cat
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-04-11) | Szerző: gyunyika E
Megtekintések száma: 975 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala