Szép hazánk gazdag lelőhelye a gyógynövényeknek is: erdőkben, mezőkön
kora tavasztól sokféle virág, bokor kínálja természetes hatóanyagait
különféle bajainkra. Fogyasztói társadalmunkban megszoktuk, hogy
elmegyünk a patikába és megvesszük a készen csomagolt gyógyteákat.
Hát itt az ideje, hogy magunk gyűjtsük be a számunkra szükséges
növényeket.
"Semmi áron se mondjatok le arról, hogy
mindig legyen időtök gyümölcsöt, gyógynövényt,
virágot szedni, gyűjteni! Hajoljatok le a földig
és emelkedjetek az égbe utánuk!"
(Maurice Mességue, a fitoterápia megalkotója)
A legszerencsésebb, ha saját kertünkből tesszük meg ezt, de ehhez némi
szemlélet váltásra lesz szükségünk. Ha az áprilisi esők után nem
rohannánk a fűnyíróért, és hagynánk nőni azokat a "fránya gazokat", nem
kellene például vegyszertől terhelt fejes salátáért kívánkoznunk.
Kertünk tele lehetne annál sokkal értékesebb zöld növénnyekkel,
olyanokkal mint pl. a gyermekláncfű, a porcsin, a turbolya, a ragacsos
galaj vagy a csalán. Ha ezeket hagynánk nőni, s finom levesekben, salátákban, ivólevekben ( >>> Tavaszi zöldek ) felhasználnánk, el is felejthetnénk a tavaszi fáradtságot, s a böjtölés is könnyebb lenne.
Virágzásuk után jöhet a fűnyíró, de hagyjunk meg kis "szigeteket" a
füves területeink szélén vagy a fák alatt. Később is bújnak ki
gyógynövények, mint cickafark, mályva (papsajt), kamilla, körömvirág,
útifű, szappanfű, vérrehulló fecskefű, pásztortáska, mezei katáng... Ne gazoljuk ki ezeket a zöldséges kertünkből se, jól megférnek egymással! S vannak olyan szépek, mint nemesített virágaink!
Alakítsunk ki például csalánost. Jól megél az északi, árnyékos helyeken,
vagy fák alatt. A csalánosunk egyrészét hagyjuk felvirágozni: a
lepkéknek és a katicabogaraknak adhatunk lehetőséget a szaporodásukhoz,
valamint szétszórva magvait elősegítjük a növény szaporodását is. Másik
részét még virágzás előtt vágjuk le tőből, s a felső friss hajtásait
vigyük a konyhába, míg a maradék szárból készítsünk biopermetlét ,
vagy javítsuk a komposztunk minőségét belőle. A csalán kétszer,
háromszor is hoz új hajtásokat késő őszig.
Mályva és körömvirág | Orbáncfű |
Ezenkívül telepíthetünk is kertünkbe gyógynövényeket a mezőről, mint
például bodzát, vadrózsát, ökörfarkkórót, homoktövist, galagonyát,
aranyvesszőfűt, orbáncfüvet, fekete nadálytőt, mezei sóskát vagy akár
szamárbogáncsot.
"Már öt négyzetméternyi gyógynövénykert birtokában sokat tehet az ember önmagáért, viruló egészségéért." (Maurice Mességue)
Gyepűrózsa - vadrózsa | Kamilla |
A gyógynövények mellett alakítsunk ki fűszerkertet is. A friss
fűszernövények nemcsak ízletesebbé teszik nyári ételeinket, de rendkívül
gazdagok ásványi anyogokban, vitaminokban és szárítva télen gyógyteák
hasznos alapanyagai.
Akinek nincs kertje, csak olyan helyekről gyűjtsön be gyógynövényeket,
melyek messze vannak forgalmas utaktól, permetezett mezőgazdasági
területektől! Csak ott gyűjtsön, ahol az adott növény nagy egyedszámban
van jelen! Ne szedje le, vagy ne ássa ki az összes növényt! Hagyjon
hajtásokat, virágokat, gyökereket a következő évek terméséhez is ! A
védett növényeket pedig csak fényképezze! Ezenkívül Magyarországon
tilos természetvédelmi területeken a nem védett növényeket leszedni,
valamint a tájvédelmi körzetekben és a nemzeti parkokban csak
engedéllyel lehet gyógynövényeket gyűjteni.
A begyűjtést száraz időben, ollóval, esetenként kesztyűben végezzük, s
száranként/virágonként vágva. Ügyeljünk arra, hogy se beteg
levél/szirom, se piszok, se mérgező gaz ne kerüljön a gyógynövények
közé.
A begyűjtést véletlenül se nejlon zacskóba végezzük, hanem kosárba,
vászontáskába. Ne "felejtsük" a kosárba a leszedett növényeket, hanem
minél előbb tegyük ki szárítani, mert befülledhetnek, megbarnulhatnak,
bepenészesedhetnek.
A leveleket, hajtásokat virágzásuk előtt, az egész növényt a
magfejlődés befejezése előtt kell leszedni. A virágok begyűjtésénél
pedig azt tartják jónak, ha azt a déli órákban tesszük, mert akkor a
nap éltető erejét is "konzerválhatjuk" télre. A gyökereket rügyfakadás
előtt, vagy ősszel a levélhullás idején, mikor még, vagy már pihen a
növény.
A szárítást napfénytől mentes, száraz helyen kell végezni. Szárastól kis
kötegekben összefogva lógatva, vagy a leveleket / virágszirmokat
lepedőn egyenletesen eloszlatva, például a ruhaszárítóállványunkon.
A szárítási idő nyári melegben általában 1-2 hét, de a lédúsabb
növényeknél ez több is lehet (pl. zsálya, bodzavirág, gyökerek).
Érdemes közben kicsit megforgatni, s mikor zörgössé száradnak, zárható
üvegben, vagy papírzacskóban betárolni sötét kamrapolcainkra.
Hát ilyen egyszerű!
Van még egyszerűbb mód: a fagyasztás. A fűszernövények jól
tartósíthatóak fagyasztással. A leszedett leveleket nem feltétlen kell
összevagdalni hűtőbe rakásuk előtt, mert fagyottan jól
belemorzsolhatóak az ételekbe. A gyógynövények közül a medvehagyma ilyen
módon sokkal jobban megőrzi aromáját, mint szárítással. De lehet
bodzavirág fejeket is lefagyasztani, s télen szörpöt készíteni belőlük.
A gyökerek begyűjtése már fárasztóbb feladat. Kezdődik az ásással, majd
alaposan le kell mosni a gyökereket, minden földmaradványt eltávolítva
róluk. A tiszta gyökereket daraboljuk fel, s előbb a napon szárítsuk meg
a víztől, majd vigyük a szárítóhelyünkre. A nedvdús gyökerek nehezen
száradnak, többször meg kell forgatni, mert könnyen bepenészesedhetnek.
Ha nem elég száraz a helyünk, mesterségesen (pl. sütőben ) kell
elvégezni a szárítást.
Ökörfarkkóró virága | Mályva virága | Kamilla virága |
Levendula virága | Csalán | Zsálya levelek |
A gyógynövényekről legtöbbször a tea készítése jut eszünkbe, de
felhasználásuk ennél sokkal változatosabb. Fürdővízbe szórva (a teaként
leszűrt növényt is beledobhatjuk) frissítenek, vagy éppen nyugtatnak,
miközben illatosítják és ápolják bőrünket. Szépségápolási szerekbe
-arckrémbe, arcpakolásba, testápolóba, hajöblítőbe, parfümbe- keverve a
lehető legkoncentráltabban juttathatjuk bőrünket természetes növényi
hatóanyagokhoz.
Kis vászonzsákokban kellemes illatukat, nyugtató hatásukat élvezhetjük,
akár ágyunkra akasztva, akár kedvenc olvasófotelunk közelében
elhelyezve...
A fűszerezésre alkalmas növényekkel pedig változatossabbá tehetjük "gasztronómiai kalandozásainkat" konyhánkban.
Levendulavirág: Teája nyugtató hatású, valamint idegi eredetű
bélproblémákra jó. 1 teáskanál (tk) virágot kell leforrázni 2dl vízzel,
10 perc állás után, leszűrve fogyasztható. Vászonzsákocskában nem csak a
molyok ellen hatásos a ruhásszekrényben, hanem ágyunkra akasztva
segíti a nyugodt alvást is.
Kakukkfű: Teája hurutus köhögés ellen javasolt. 1 tk virágos
növényt kell leforrázni 2dl vízzel, 10 perc állás után, leszűrve
fogyasztható. Eldugult, náthás orron is segít inhalációval: vagy a
növény forrázata feletti gőzben, vagy tegyünk 5-10 csepp illóolajat
forró vízben, s a felett tartsuk gőzben arcunkat.
Mályva/papsajt Leveleit és virágait gyűjtjük, melyek
gyulladáscsökknető és nyálkahártya-nyugtató hatással bírnak. Teája
torokfájásra, köhögésre, rekedtségre, szájnyálkahártya és
fogínygyulladásra, külsőleg bőrkiütésekre, gyulladt visszérre. 1-1
evőkanál virágot/levelet le kell önteni 3 dl hideg vízzel, s ebben
áztatni 6 órát. Majd felmelegítjük, s még 15 percig állni hagyjuk,
leszűrjük.
Citromfű: Teája nyugtató hatású. 1 tk növényt kell leforrázni 2dl vízzel, 15 perc állás után, leszűrve fogyasztható. Frissen 1-2 levéllel fagylaltokat, üdítőket, gyümölcstálakat ízesíthetünk vele.
Ökörfarkkóróvirág:
Teája hurutoldó és gyulladásgátló (légcsőhurut, hörghurut, bélhurut,
gyomorhurut, vastagbélgyulladás) hatású. 1 tk növényt kell leforrázni
2dl vízzel, 15 perc állás után, leszűrve fogyasztható.
Rozmaring: Serkenti az epehólyag működését, elősegíti a mérgező
anyagok távozását a májból, görcsoldó és vízhajtó hatású. Fürdővízbe
téve a reumatikus fájdalmakat csökkenti.
Kitűnő fűszere leveseknek, húsoknak. Kellemes illata révén használhatjuk
zsákocskákban.
Menta: Legelterjedtebb fajtái a fodor-, és borsmenta. A
fodormenta íze, illata kevésbé erőteljes. Teája emésztési problémákra:
haspuffadásra, szélhajtásra, görcsoldásra, székrekedésre alkalmazható.
Frissítő, élénkítő íze révén szájöblítésre is kiváló, melyet
fokozhatunk 1-1 levél elrágásával is. Italokban, fagylaltokban,
mártásokban is jól érvényesül frissítő hatása.
Cickafark:
Teája csillapítja a görcsöket, enyhíti a menstruációs fájdalmakat,
elősegíti a bélgázok távozását. Borogatásként ekcémára, viszkető bőrre,
kötőhártya- gyulladásra, ülőfürdőként a medencetáji fájdalmak
enyhítésére is alkalmazható.
Szurokfű/oregáno: Teaként virágos hajtásait és leveleit szedjük,
mely hatékony köhögéscsillapító és köptetőszer, valamint elősegíti az
emésztést. 20 g virágos hajtásvéget kell 1 l vizzel leforrázni, 10 perc
állás idő után leszűrni. Csillapítja a reumás és fejfájdalmakat
kenőcsökbe, vagy bedörzsölőolajokba keverve. Ehhez áztassunk 50 g
virágos hajtásvéget 2 dl enyhén felmelegített olívaolajban 30 percig, s
ezzel masszírozzuk fájó testrészünket, vagy fejfájás esetén
halántékunkat. Levelei az olaszos ételek fűszerje.
Forrás: http://www.biotippek.hu/index.php?id=bio/gyogynovenyek_1 |