Etémából doktorált a marosvásárhelyi
Orvos-Gyógyszerészeti Egyetemen Rácz Gábor és Rácz-Kotilla Erzsébet
professzorok szakvezetésével. (Ma mindketten Pécsett élnek és a Pécsi
Egyetem Farmakognóziai Intézetének tudományos tanácsadói.) A
könyvecskéből egy élettapasztalat minden titkát megismerjük. A fekete ribiszke nemcsak kiváló gyümölcsöt terem, hanem leveléből hatásos vérnyomáscsökkentő gyógyszer is készül.
Az első magyar nyelvű leírást a ribiszkéről Lippay
János 1667-ben megjelent „Posoni Kert” című könyvében találjuk: „Ez
apró vörös, gömbölyű, leveles szőlőcske, egy csutkán sok függ: azért
némellyek, tengeri szőlőnek is híják, némellyek Szent János
szőlőcskéjének. A deákok Ribesnek nevezik. Ezt is kertekben nevelik. Az
étkekben, sült alá való leveket és sásákat csinálnak, s tortákat
töltenek véle. Lictariomokat, syrupokat, igen jókat és hasznosakat, nád
mézzel együtt csinálnak. Érsek urunk őnatsága kertében három félét
találni: vörösset, feiért, mint a gyöngy szemek, és feketét. Ebben az
utolsóban az a külömbség vagyon, hogy a levelei nagyobbak és jó
szaguak, főképpen, ha egy kevessé az uya között megtöri az ember, de az
erejek mind egy.”
Ismeretes, hogy hazánkban vadon a zöldes bogyójú
vadegres (Ribes uva-crispa alfaja, subsp. grossularia) fordul elő a
Középhegység és a Dunántúl hűvösebb hegyvidéki erdeiben, de kerti
fajtái (a köszméte vagyis az egres) változatos színű és ízű gyümölcsöt
szolgáltatnak. Gyakori díszcserje az arany ribiszke (Ribes aureum),
sövénynek ültetik, de el is vadulhat. A ribiszke nemzetségnek kb. 30
faja ismert a Földön. Nálunk a leghasznosabb a házi kertekben kedvelt
piros ribiszke (Ribes rubrum) és az ültetvényekben is telepített fekete ribiszke (Ribes nigrum).
A fertődi kutatóintézetben magyar fajták is
születtek, a mosonmagyaróvári gyümölcstermesztési tanszéken Porpáczy
Aladár professzor megmutatta nekem azokat a nagy termőképességű és
betegség ellenálló fekete ribiszke
– köszméte fajhibrideket („riszméte” fajtákat), amelyeket az őszi
kikerics kolchicin nevű alkaloidjának alkalmazásával állítottak elő (a
kolchicin „szelídített” kémiai módosulata egyébként antitumor hatású
gyógyszerként is használatos szakklinikákon). Ez a mutagén vegyület a
kromoszómaszerelvényt megduplázza, így tudták előállítani az
amfidiploid fajhibrideket, Fertődön a „Rikő” nevű fajtát.
Legjelentősebb termesztési körzetek: Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas,
Zala és Heves megye.
A Nyugat-Európában honos és a mérsékelt éghajlaton
(Ázsiában, Észak-Amerikában is) termesztett piros ribiszke termése
(Ribis rubri fructus) szerves savakban, karotinoidokban, pektinben,
cianidin-glikozidokban és cukorban gazdag. Főként a friss préslé
antioxidáns, vírusellenes. A belőle készített szirup (szörp)
gyógyszerészeti készítményekben ízjavító, akárcsak a málnaszirup.
Érdekes, hogy a fekete ribiszke
néhol vadon is előfordul, pl. az Alföldön, de leginkább a Kis-Alföldön,
Szigetközben, liget- és láperdőkben. Csak szórványosan bukkan elő,
emiatt természetes állományai védettek. Termesztése különösen akkor
kíván gondos munkát, ha be akarjuk tartani az ökológiai gazdálkodás
követelményeit. Tekintve, hogy északról származik, döntő a telepítési
hely kiválasztása. Kedveli a hűvösebb, csapadékosabb, páradús helyeket.
Jól fejlődik völgyekben, védett erdőszéleken. A dugványozással
szaporított állomány jó termést csak középkötött vagy kötött, mély
rétegű, tápanyagokban és nedvességben gazdag talajon ad. Igen érzékeny
a forró és száraz nyarakra, a túl erős napfényre.
Termése (Ribis nigri fructus) júliusban,
augusztusban érik. Üzemekben géppel szedik le. Virágzás idején vagy
közvetlenül utána gyűjthető a permetezőszertől mentes lomblevél (Ribis
nigri folium), melyet szobahőmérsékleten, forgatással szárítanak. A
beszáradás aránya 5:1.
A levéldrognak előnyös vízhajtó hatása van, a
nátriumürítés fokozása mellett nem vezet káliumveszteséghez. Hosszú
ideig használható vérnyomáscsökkentő, érfalvédő. A hatás főként
piknogenol-tartalmának köszönhető. Mindez a leszedett rügyre (Ribis
nigri gemma) is érvényes, noha a rügy lecsipegetése jóval
munkaigényesebb. A fekete gyümölcsből készített szirup bőven tartalmaz
antioxidáns és szabadgyök-fogó antocianineket, ezen kívül gazdag
vasban. Tovább dúsítva vassal (Fe II), alkalmazható vérszegénységben is.
Zágoni Elemér csíkkarcfalvi üzemében kiváló
ribiszkebor is készül. Említett könyvében sokféle készítmény receptje
is megtalálható. Közülük – az erőt hozó megújuláshoz – a következőket
ajánlom.
Ribiszkenektár: 15-20 dkg fekete ribiszkét, 25-30
dkg alma vagy körte húsával összedaráljuk. Hozzáadunk 12-14 dkg cukrot
és 4-6 g citromsavat. A keveréket vízzel 1 literre egészítjük ki és
turmixoljuk. Tetszés szerint édesíthető vagy savanyítható, legjobb
enyhén lehűtve fogyasztani.
Tehéntúrós fekete ribiszke: hozzávalók – 10 dkg fekete ribiszke,
10 dkg friss tehéntúró, 30 ml tehéntej, 3 dkg cukor, 1 dkg zabpehely, 1
tasak vaníliapor. A tehéntúrót a friss tejjel, a cukorral és a
vaníliaporral jól elkeverjük. Hozzáadjuk a megmosott fekete
ribiszkebogyókat. A desszert tetejére zabpelyhet szórunk.
Fekete ribiszke és sárgarépa vegyes saláta: hozzávalók – 8 dkg fekete ribiszke,
5 dkg alma, 2,5 dkg sárgarépa, 2,5 dkg cukor vagy méz, 10 ml citromlé
vagy 50 g joghurt. A lebogyózott és megmosott fekete ribiszkét a
reszelt sárgarépával és reszelt almával összekeverjük, majd leöntjük a
citromlében vagy joghurtban feloldott cukorral, illetve mézzel.
Forrás:www.biokontroll.hu