Az alábbi cikkben bemutatom az általam alkalmazott alvószemzést
- néhol egy kicsit eltérek a könyvekben leírtaktól, de én így
csinálom, eddig sikeresen.
Általában
85-90%-ban megerednek a szemzéseim.
Minden lépést vagy fontos folyamatot fényképes illusztrációval
segítek.
Általában
augusztus közepe és szeptember elseje között végzem az alvószemzést,
így az esetek többségében a rügyek már csak tavasszal hajtanak ki.
Nyár
végi alvószemzés lépésről lépésre
1. Első dolgunk
eldönteni, hogy mit szeretnénk szemezni. Azt a fát, amire a szemzés
történik - jelen esetben egy Sylvia nevű cseresznyefa lesz az alany -
alaposan be kell locsolni (2 héten keresztül minden második nap kb. 1
órát locsolom). Ez feltétlenül szükséges a jó nedvkeringés
beindulásához, ami abban segít nekünk, hogy a kéreg könnyen elváljon a
törzstől.
2. Következő
teendőnk kiválasztani azt a fajtát, amit szeretnénk beszemezni. Most
egy különleges cseresznyét (Rita) fogok szemezni egy kivételes fáról,
amit korábban Dr. Apostol János szemzett (ezen a fán is 7 fajta terem).
3. Harmadik lépés
a szemzőág beszerzése: vásárolhatjuk vagy ismerősök fáiról is
kérhetünk. Ha ismerőstől szerezzük be, mindig győződjünk meg arról,
hogy a fa erős, életképes, betegségnek nincs nyoma, nehogy a mi fáinkat
megfertőzze.
Nem
jó a termőrügy (balra), csak a hajtórügy (jobbra)
Válasszuk ki a
megfelelő hajtást. Minden kertben az ott használt szerszámokkal
dolgozzunk. Metszéshez a tulajdonos metszőollóját használom, hogy
elkerüljem a vírusfertőzést. Mindig fiatal hajtást válasszunk! Nem
előnyös a túl erős, de a túl gyenge vessző sem. Nem jó a termőrügy,
csak a hajtórügy, mivel ennek tavasszal minél gyorsabban hajtania kell,
nem pedig virágoznia.
4. A leszedett
ágról távolítsuk el a hajtás csúcsát és a leveleket. Kb. 1 centit
meghagyunk a levél szárából - ennek később még szerepe lesz. Az így
kapott vesszőt akár 2 hétig is tárolhatjuk vizes újságpapírba
csomagolva, zacskóban a hűtőszekrényben.
1 cm-t hagyjunk
meg a levelek szárából.
5. Kezdődhet a szemzés
Túl sok
szerszámra nincs szükségünk, szemzőkés vagy szike is megfelel a célra,
ezenkívül kell rafia vagy valamilyen nejlonos spárga, illetve papír,
hogy feljegyezhessük ténykedésünket. Én szikével dolgozom, mert így
minden fánál, fajtánál új pengét tudok használni. Ez is azért fontos,
hogy ne vigyek át semmilyen kórokozót az egyik fáról a másikra. Legjobb
a kora reggel vagy a késő esti órákban szemezni, így elkerülhetjük a
nap káros sugarait. Mielőtt nekilátunk, az új szikepengét és a kezünket
is mossuk meg alaposan.
A fa ágára vagy a
törzsére merőlegesen, egy határozott mozdulattal vágjunk be a kérget.
Nem jó többször vagdosni, mert ezzel csak a fát roncsolnánk,
szilánkosítanánk és ezzel rontanánk a megeredés esélyét. Fontos, hogy
minden beavatkozás egy mozdulattal történjen.
A következő vágással -
amit az előző vágásra merőlegesen, kb. 1,5 cm szélességben - az ágon
egy T-alakot kapunk, amit a pengével finoman nyissunk szét.
6. A szemző
ágat fejjel lefelé fordítva a szem (levélhónalj) alatt kb. 1
centivel bemetszést végzünk úgy, hogy ne csak a szemet, hanem vele
együtt kis fás részt is vágjunk, amit folyamatosan a szem fölött kb. 1
centiméterig folytassunk. Utána megfordítjuk az ágat és a kívánt
helyen, az ágra merőleges metszéssel kivágjuk a szemet. Azért vágom
így, mert így a szem nehezebben tud felcsúszni a kötözés közben. Soha
ne érintsük meg a metszlapot és az alanyon lévő T-vágás belsejét sem.
Most jött el a
kis levélnyél szerepe: ennél fogjuk meg a szemet, majd a T-alakba,
föntről lefelé finoman becsúsztatjuk, teljesen a T alakú bevágás
tetejéig. Ha nehezen megy, akkor a másik kezünkben lévő szikével
segíthetünk betolni. Az utolsó fél centiben már a szem tágítja magának a
helyet, ezzel is segítve, hogy a kötözésnél a szem ne tudjon
csúszkálni, elmozdulni.
6. Következő
lépés a szem fixálása
spárgával. Ha több fajtát szemzünk a fára, érdemes több színű
spárgával dolgozni, így tavasszal - a spárga leszedésekor - könnyen
beazonosíthatók a különböző fajták. A spárgát a szemzés alatt
megkötjük, innen kicsit húzva felmegyünk a szemzés tetejéig. A
spárgával X-alakot képzünk, hogy ne csúszkálhasson el a szem. Cél az
eredeti állapot visszaállítása, a kéreg jó zárása, vigyázva, hogy a
spárga ne tudjon becsúszni a vágásba és a T kihajtott oldalai jól
visszafeküdjenek a helyükre.
Innen ismét
lemegyünk a szem alá és elkezdjük a végleges zárását, mostantól
szorosabbra húzzuk, és tekerjük a madzagot, amíg teljesen be nem fedtük
a sebet. A szem alatt és a szem fölött egy kicsi rész maradjon
szabadon. A kötözést úgy fejezzük be, hogy visszafelé tekerve a
kiinduló pontnál elkötjük a kötözőanyagot. A felesleget eltávolítjuk.
Ezzel végeztünk is a szemzéssel.
Két hét múlva
meggyőződhetünk a munkánk sikeréről. Az a jó, ha a maradék levélszár
magától leesik vagy ha kicsit megmozgatjuk, könnyen leválik a szemről.
Időnként nézzük meg a szemzésünket, ha esetleg nagyon megduzzadna,
akkor finoman vágjuk meg a szem fölött és alatt a spárgát, vigyázva,
nehogy a szemzésünket megvágjuk. A kötözőanyagot csak tavasszal szabad
eltávolítani, mikor már a fa és az új szemzésünk is kihajtott, vagyis az
első levelek megjelenése után.
Az alanyon lévő
ágat célszerű visszavágni úgy, hogy az új szemzésünk
legyen az ág vége. Innentől úgy bánunk vele, mint a rendes fákkal,
esetleg, ha nagyon növekedne, június körül érdemes visszametszeni.
Ősszel javasolt, tavasszal viszont elengedhetetlen a lemosó permetezés,
mivel az első év a legkritikusabb. A szemzés további előnye, hogy
idomtalan fákból is csinos fákat lehet alakítani: ha féloldalas a fa,
akkor arra a felére szemzünk a törzsbe, ahova az ágat szeretnénk.
Szemzés törzsbe
A gyümölcsfák
kombinálási lehetőségei saját fajon belül a legkönnyebbek, pl. körte
körtével. Eddig nekem az alábbi kombinációk sikerültek: alma-körte,
meggy-cseresznye, cseresznye-meggy, szilva (minden válfaj piros levelű,
dísz- és japán is)-kajszi, kajszi-szilva, szilva-őszi, őszi-szilva,
szilva-mandula, körte-nashi, nashi-körte, mandula-őszi.
Szemzéssel
rendkívül érdekes kombifákat lehet összevarázsolni. Ezek a fák olyan
hobbikertekbe javasoltak, ahol helyhiány van és érvényesül az a
tulajdonságuk, hogy változatos gyümölcsöket teremnek.
Ha olyan fajtákat
válogatunk össze, melyek egyszerre teremnek,
- a fát könnyebb permetezni,
- szép látvány, amikor érik
- hátránya, hogy 2-3 hét alatt leterem.
Ha úgy
válogatjuk össze a fajtákat, hogy egymás után érjenek
- akár 3 hónapig is mindig van új, friss gyümölcs (természetesen
így minden fajtából kevesebb terem)
- bonyolultabb a növényvédelem
- nem olyan látványos, mert mindig csak egy kicsi része érik,
virágzik.
Végszóként
mindenkinek javaslom, hogy bátran vágjon bele, itt az ideje! Minden
egyes megmaradt fajtát a későbbiekben a sajátjának fog érezni. Végül is
erre való a kert: kikapcsolódni, kísérletezgetni, csodát tenni. Sok
sikert kívánok mindenkinek!