Egy
jó kertész a nyár végén élvezheti igazán munkája gyümölcsét szó
szerint, hiszen most van itt az ideje a szüretnek és a befőzésnek.
Íme, három remek dzsem recept a kertészeknek!
Őszibarackdzsem
Elkészítése:
Mosás után az őszibarackot magozzuk ki, és a kettéválasztott barackokat
további 5–6 darabra vágva helyezzük egy ismert űrtartalmú zománcozott
fazékba, majd a Meggydzsemnél leírt módon kb. 15 percig főzzük. Az
édesítéshez literenként 30 dg mézet használjunk. Jó minőségű dzsemet
csak a nyár végén, illetve kora ősszel érő magvaváló, kásás
őszibarackfajtákból lehet készíteni. Ezek közül különösen kiemelkedő ízű
és nálunk legelterjedtebb a sampion fajta. Még intenzívebbé válik az
őszibarack íze, ha a mézzel együtt hozzákeverünk literenként 1 evőkanál
citromlevet is.
Megjegyzés: Ezt a dzsemet elkészíthetjük puhára érett nektarinból, azaz kopasz őszibarackból is. A Nektarin-dzsem íze egyébként inkább hasonlít a ringlószilvához, mint az őszibarackhoz.
Szilvadzsem
Elkészítése:
Mosás után 5–6 darabban vágjuk le a szilva húsát a magról, és helyezzük
egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, majd a Meggydzsemnél leírt
módon kb. 10 percig főzzük. Az édesítéshez literenként 20 dg mézet
használjunk. Jó minőségű dzsemet csak a kásás, savanykás ízű, nem
magvaváló szilvafajtákból lehet készíteni. Ezeket az különbözteti meg az
édesebb étkezési szilvától, hogy a héjuk könnyen lefejthető, az alatta
levő gyümölcshús pedig lekvárszerűen szétnyomható. Finom dzsemet
készíthetünk nem magvaváló ringlószilvából is, de igazán jó íze csak az
apró szemű, vadon termő kék színű ringlónak van. Ma még sokan vannak,
akik a szilvából nem dzsemet, hanem lekvárt készítenek. Az agyonfőzött,
összepödörődött héjú szilvalekvárnak azonban koránt sincs olyan jó íze,
mint a szilvadzsemnek. Aki azonban továbbra is ragaszkodik hozzá, az ne
savanykás, hanem édes magvaváló szilvát használjon lekvár főzésre. A
hazai fajták közül legalkalmasabb erre a célra a szeptemberben érő
besztercei szilva. Akkor célszerű beszerezni, amikor a gyümölcs szár
felőli vége kezd ráncosodni, mert ebben az állapotban a legmagasabb a
cukortartalma. Ez esetben a lekvár már nem szorul külön édesítésre. A
lekvárnak való szilvát ketté kell választani, és a mag eltávolítása után
addig kell főzni, amíg pasztává sűrűsödik.
Sárgabarackdzsem cukor nélkül 2.
Hozzávalók: 2 kg érett sárgabarack, 10 teáskanál Polisweet édesítőszer. Időigényes.
Elkészítése:
A sárgabarackokat alaposan megmossuk, többször váltott vízben addig
dörzsöljük, amíg a víz teljesen tiszta nem marad. Lecsöpögtetjük, és
félbevágva kimagozzuk. Befőző lábosba tesszük, és kézzel kissé
összetörjük. Nagyon kis lángon (legjobb lángelosztót használni) legalább
40 percig főzzük, közben többször megkeverjük, hogy ne égjen le. A
tűzről levéve befedjük, és 24 órán át, állni hagyjuk. Másnap újra
felforraljuk, és takaréklángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Újból
letakarjuk, és eltesszük a következő napig.
A
harmadik napon felforraljuk, de csak 20 percig főzzük. Ekkor már
belekeverjük az édesítőt, végül kicsi üvegekbe töltjük. Légmentesen
lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk másnapig. Megjegyzés: Ha a
sárgabarack nagyon érett, az édesítőszer el is hagyható. A háromszori
főzés következtében a gyümölcs saját cukortartalmánál fogva kellően
besűrűsödik.