Vadász Ákos Tullió cikke
Szerencsére akadnak kiváló orvosok, pártatlan kutatók, akik nem a
gyógyszerlobbi, vagy a pánikra szomjazó média madzagon rángatott
Marionette-bábui. Dr. Bieler és dr. Gurewich is ezek közé tartozik.
Ezért aligha hallhattál róluk. Nézzük meg, mit tanulhatunk tőlük a koleszterinről
Dr. Bieler föltette azt az egyszerű kérdést, hogy hogyan tudja az
érfalunk egy életen át megőrizni épségét. Az érfalad ugyanis hasonlatos
egy igen sebes sodrású patakhoz, melynek falát a viz folyton vájja.
Lassú víz partot mos. Hát még a gyors…
Ha a partot hamar kimossa a víz, hogyan lehetséges akkor, hogy a rendkívül gyors folyású véred mégsem veri szét az érfaladat?
Elgondolkodtál-e már azon, hogy ha a szíved percenként 5-20 liter vért forgat meg érrendszeredben, hogyan maradhatsz életben 70-80 évig?
Az érrendszer épségét többek között egy csodálatos kenőanyag
biztosítja. Ez a „gépzsír” ha nem lenne, a véráram hamar cafatokra
szaggatná az érrendszeredet. Ezt a bámulatos kenőanyagot májad állítja
elő, ez a hihetetlen szerved, mely több, mint 500 különféle feladatot
tud ellátni! Adózz egy pillanatra csodálattal májadnak, e pompás
műremeknek, mely megtermeli minden kenőanyagok öregapját: a koleszterint! A kocsidban rendszeresen cserélned kell a kenőanyagot, míg a májad jobbat készít, és nem is tudsz róla.
Kerüld a zsírban, olajban sült ételeket (minden sült hús annak számít,
hiszen saját zsírja hő hatására átalakul), a melegen sajtolt olajok
használatát! Ugyanakkor fokozd hidegen sajtolt olajok
jelenlétét étkezéseidben! Ne gondolj semmi misztikumra, salátádra bőven
locsolj olíva-, napraforgó-, mák-, szőlőmagolajokat!
Emellett fogyassz sok olajos magvat: diót, mandulát, mogyorót, napraforgómagot
stb. Ez főleg télen fontos, mert az olajból nemcsak érrendszered
kenőanyaga származik, de szervezeted ezzel tudja az állandó
testhőmérsékletedet tartani. Továbbá az olajokban található hőérzékeny E-vitamin fontos építője ez érrendszernek.
Mi a titokzatos vörös koleszterinbajnok?
A népi gyógymód évezredek óta ismeri és veti be ezt liliomfélék családjába tartozó növényt.
Javítja a májfunkciót, az emésztést, használták vértisztítóként,
szíverősítőként. Jól alkalmazható megfázások ellen, de mégis most a
koleszterinjavító hatását emelném ki a vöröshagymának. Dr. Gurewich, a
Tufts Egyetem professzorát elkeserítette a szívinfarktuson átesett betegei koleszterinszintje. Ugyanis a szívroham egyik oka a kevés HDL koleszterin, és sok LDL koleszterin. Ha a beteg ugyanazt az étrendet folytatja, ami szívrohamának oka volt, a jövőben további szívrohamokra számíthat, és előbb-utóbb belehal.
Szóval a professzor – jó orvosként együtt érezve betegeivel – kereste a
megoldást. Egyik lengyel származású munkatársára hallgatva döntötte el,
hogy szívbetegeit hagymakúrára fogja. Szokatlan a közönséges
élelmiszerek gyógyszerhatástani kutatása, de mint pártatlan tudós,
nyitottan nekivágott. A napi egy nyers hagyma fogyasztása megdöbbentő
eredményekre vezetett.
Minden 1%-nyi koleszterinszint-csökkenés 2%-kal csökkenti a szívroham kockázatát!
A kilónként 39 Ft-os vöröshagyma (10 kg-os zsákban ennyi az ára) bebizonyította, hogy a természet megint jobbat alkot, mint a vegyipar.
Koleszterinügyben a hagymák közül a vöröshagyma bizonyult a
leghatékonyabbnak, de csak nyersen okozott javulást. Sajnos a hőkezelés
hatására a hagyma értékes illó olaja megsemmisül. A kísérlet kapcsán
arra is felfigyeltek, hogy minél csípősebb a hagyma, annál hatásosabb.
Mitől működik a dolog?
A professzor nem találta meg azt a vegyületet, ami ezt a rendkívül
kedvező hatást okozta. További 150 hatóanyagot fedeztek még fel a
hagymában, további kutatás kérdése, melyik hogyan védi egészségedet.
Mik a vöröshagyma főbb alkotói?
100 g hagyma 85-90%-a víz, fehérjetartalma 4-5%, gazdag ásványi
anyagokban, kálium, kalcium, magnézium, cink, réz és bór tartalma
jelentős. A magyar a hagymát is hagymával ette, s még népdalaink
némelyike is utalt a tarisznyában lapuló vöröshagymára. Nem is
betegeskedtek annyit, míg kenyéren és hagymán éltünk.
Még miért jó ez Neked?
A hagyma hígítja a vért, csökkenti a vérrögképződést (ezt sütve,
főzve is képes), elpusztítja a baktériumokat, szabályozza a
vércukorszintet. Még az emésztést is segíti! Koleszterinjavító hatása
mellett a hagyma kiváló tüdőtisztító is, ezért a városi embernek
egyenesen kötelező, bár erre a lila fajta a megfelelőbb. Hát nem
hihetetlen, hogy egy ilyen gyakori növény ennyire csodálatos gyógyszer?
Nem azért ilyen olcsó, mert csak ennyit ér, hanem mert a természet nagyvonalú, és azt szeretné, ha mindenki hozzájuthatna!
Hogyan edd?
Nyersen rakhatod kenyérre, vagy vághatod salátába. A nyers fogyasztás
szabályát betartva csak képzeleted szab határt annak, hogyan, mivel
készíted el.
Mennyit egyél?
A kísérletek alapján már napi fél vöröshagyma hatásos.
Meddig tartson a kúrád?
Ha koleszterincsökkentés a célod, legalább 2 hónapig végezd!
Összegezve, koleszterinszinted javulása érdekében:
1, Egyél több nyerset, és kerüld a zsírban, olajban sütött dolgokat.
Használj hidegen sajtolt olajat és egyél magvakat, hogy májad az érvédő
HDL koleszterint állítsa elő. Ezt tanácsolja dr. Bieler.
2, Egyél hónapokig naponta legalább egy fél fej vöröshagymát, hogy
megjavítsa csökkentse a rossz, és javítsa a jó koleszterin mennyiségét
véredben – javasolja dr. Gurewich. Minél csípősebb a hagyma, annál jobb a
hatásfoka!
+1 ötlet: az LDL koleszterin magas értéke miatt az érfalra rakódó
nyálkát kiválóan oldja egy csodálatos déligyümölcs: a grapefruit.
Sajátos vegyületei úgy oldják fel a lerakódott, érszűkítő anyagot, mint
zsíroldó a tűzhelyre égett zsírt.
Ha nem vagy hajlandó lemondani a zsíros ételekről, legalább fogyassz rendszeresen grapefuitot!
Ne várd a csodát, mert csodák között élsz.
Egyik ilyen csoda a hagyma, kezdd el fogyasztani még ma!
Forrás: http://naturpont.com/2012/03/02/koleszterin-erelmeszesedes-hagyma/ |