Amíg a diótermesztés nagyüzemileg
csak magoncfákkal történt, addig megengedhették maguknak a termesztők,
hogy a metszést néhány mozdulattal elvégezzék. Az volt a véleményük,
hogy a diófa önmaga természetes gömbkoronát képez, amelyet nem kell
metszeni. A szakirodalomban is a következő tételeket lehetett olvasni:
-
A diófa a
metszést nem, vagy csak nagyon rosszul viseli.
-
Amennyiben
mégis metszik a diófát, azt a nyári hónapokban kell elvégezni.
-
Elegendő egy
alakító metszést elvégezni, mert a fa önmaga kialakítja természetes
koronáját.
Amióta
azonban áttértek az oltott diófa termesztésére az intenzív
ültetvényekben, azóta a metszés tekintetében is megváltozott a
szemlélet. Egyrészt azért, mert az oltott diófák csak fele olyan öregek
lesznek, mint a magoncok és a Juglans nigra magoncokra oltott fák
életkorát 30 évre irányozták elő, másrészt a metszés az egyik
leglényegesebb tényező a talajművelés, a trágyázás, a növényvédelem
mellett.
Ezek
a meggondolások oda vezettek, hogy vizsgálatokat végezzenek annak
megvizsgálására, hogy valóban helyes-e az a szemlélet, hogy a diófát nem
kell metszeni.
Az
eddigi eredmények azt mutatták, hogy a diófa ugyanolyan jól viseli a
metszést, mint a többi gyümölcsfa.
Emlékeztetni
szeretnék arra, hogy még nem is olyan régen kétségek merültek fel a
cseresznye és az őszibarack metszésével kapcsolatban, ugyanakkor az
újabb tapasztalatok ennek az ellenkezőjét bizonyították. Különösen
feltűnő a metszés hatása a cseresznye nagyságára és minőségére. Így lett
a cseresznyefa
metszése is rutinfeladattá.
Hogy
milyen rendkívüli mértékű metszést is jól elvisel a diófa, károsodás
nélkül, azt a Franciaországban, Angers-ben levő Lepage cégnél található,
szemzőhajtást adó anyafáknál tapasztalhatjuk, ahol minden évben egészen
visszavágják azokat szemzőhajtás nevelés céljából. Azok az anyafák még
28 éves korukban is elférnek 2,0 x 0,8 m-es távolságban.
Természetesen
ilyen kezelés mellett nem lehet gyümölcstermésről beszélni. Itt minden
egyes fa évente 50 db erős hajtást nevel, ami lehetetlen lenne, ha a
márciusi metszés gyengítené a fát.
Az a
megállapítás sem állta meg a helyét, hogy a metszést nyáron kell
végezni. Ezt azzal indokolták, hogy állítólag a diófa tavasszal olyan
erős nedvnyomás alatt áll, hogy a metszés következtében nagy
nedv-veszteséget szenved, sőt "elvérzik", vagy legalább is legyengül.
Ezzel szemben a nedvnyomás nyárra lecsökken, így nincs veszteség és a
metszési sebek gyorsabban gyógyulnak. Viszont Lepage és a mi
tapasztalataink szerint is (Lepage március elején végzi a metszést, mi
pedig március végén - április elején) a következőket állapítottuk meg:
a/ A
magas nedvnyomás lehet, hogy létezik, azonban semmiféle gyöngülést,
"elvérzést" nem lehetett tapasztalni.
b/ A
visszametszés következtében a fénybehatolás javult és ez kedvezett az
új hajtások képződésének, amit végleg nem lehet gyengülésként felfogni.
Egyébként már évtizedek óta ismert az a tény, hogy a diófa rendkívül jó
megújuló képességgel rendelkezik. Ezt a kemény telek után lehetett
látni, amikor a korona fele elfagyott. Ismert, hogy a diófánál csak a
fiatal vesszők teremnek. Különösen nagy előnye van annak az új
vesszőnek, amely egy sebhely szélén fejlődik és hozzájárul a gyors
sebgyógyuláshoz.
c/ A
tavaszi metszés után gyorsabban gyógyulnak a sebek, mint a nyári
metszés után. Ez könnyen megmagyarázható, mivel a viharos növekedés
idején a fa több sebgyógyító szövetet képez, mint nyáron, amikor már
nyugalomba jut és az asszimiláció is alábbhagy. Különösen gyors az olyan
sebek gyógyulása a tavaszi metszés után, amelyeknek szélén új hajtás
ered. A nyári metszésnél ilyen új hajtás nem várható, de nem is
kívánatos. Az én ismereteim szerint olyan eset nem ismeretes, amikor a
nyári metszés után őszre vagy télre sebszövet zárta volna le a sebet.
d/
Senki sem metszi szívesen nyáron a fáit, mert a korona ritkításával a
termés egy részét is le kellene metszeni.
e/
Teljesen mindegy, hogy mikor végzik a metszést, minden esetben
gondoskodni kell a tartós sebzárásról, és annak folyamatát ellenőrizni
kell, mert egyébként a mélyen beszárad, elkorhad.
Ha a
sokat dicsért természetes koronát figyeli az ember a diófánál a 10-15
éves korban, akkor a következőket állapíthatja meg:
-
A fa
életkorának növekedésével és a korona nagyságának növekedésével egyre
emelkedik a korona térfogatának az a része, amely nem terem gyümölcsöt.
-
A "természetes"
korona olyan sűrű lombtetőt képez, hogy a nem hatol be a korona
belsejébe annyi fény, amennyi a termőrügyek képződéséhez kell. Már 15
éves korban a korona térfogatának 50-80 %-a teljesen meddő. Kizárólag a
külső és a legfelső koronafelületen van termés, ahol elegendő a napfény.
-
A korona
életkorának előrehaladásával sokasodik az elhalt. haldokló, vegetáló
gyenge hajtások száma a korona közepén. a vázágak teljesen
felkopaszodnak.
-
Ahogy a napfény
egyre jobban kiszorul, úgy csökken a gyümölcsök minősége, különösen a
nagysága. amennyiben a korona középárnyékában fejlődnek is gyümölcsök,
úgy azok 50 %-kal kisebbek, mint a korona-felületen levők.
-
A diófánál a
túl gazdag termés, vagy az asszimilációs felület és a gyümölcsszám
közötti rossz arány ugyanolyan hátrányos hatású a gyümölcsminőségre,
mint más gyümölcsfajoknál. Ez is egy ok arra, hogy a diófát
fokozottabban kell metszeni.
Az
eddig elmondottakból világosan kitűnik, hogy a diófánál a "természetes"
koronának milyen kétes jelentősége van.
Megmutatkozott
a kísérletek során, hogy a diófának is szüksége van egy "nevelő"
metszésre, ha már eleve egy laza koronát akarunk kialakítani, amelynek a
közepe nem termőképtelen.Legjobb a háromágas katlan-korona,
amelynél már az 5-8-ik évben kivágják a sudarat. Így egy, a
fény számára nyitott korona alakul ki, amelyik nem kopaszodik fel belül,
hanem folyamatosan képez új termővesszőket.
Ezenfelül
állandóan figyelni kell a koronát, hogy ne sűrűsödjön be, ne
árnyékolódjon a középső, alsó rész. Ebből az következik, és az a
feltétel, hogy le kell mondani a hagyományos magastörzsű formáról, és 80
cm-es törzset neveljünk. (A törzsrázógép használatát ez akadályozná
ezért nem általánosítható ez a megállapítás. GG) Csak az ilyen fáknál
lehet a metszést könnyen elvégezni, hogy ne csak az alanyhatással, hanem
a metszéssel
is szabályozzuk a korona kiterjedését, nagyságát. Ez azért is fontos,
mert a dió oltásához csak magoncalanyok állnak rendelkezésre, amelyek
heterogén állományúak, eléggé eltérő hatásúak a fa növekedését illetően,
nem úgy, mintha klón alanyokat használnának.
Saját ültetvényeinken állapíthattuk
meg, hogy a Nr. 139 fajta a mi Juglans nigra alanyainkon csak
30-50 %-át érték el annak a növekedésnek, mint amit Juglans regia
alanyon tapasztaltunk. Ezt a növekedésgátló hatást azonban nem lehetett
általánosítani, mert ugyanez a fajta más termőhelyen, más-honnan
származó magoncalanyok esetében nem volt gyengébb növekedésű.
(Bár
az alábbi vizsgálatokat elég régen végezték, a gyakorlatban, és a
szakmai köztudatban még mindig sok az olyan szemlélet, amely már
idejétmúltnak mondható. Ez az oka annak, hogy közzéteszem ezt a régi
dolgozatot. Gentischer Gábor szerk.)