A kerti komposztálás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy
személyesen is tegyen valamit bolygónkért, világunk és gyermekeink
szebb jövőjéért!
Tudta Ön, hogy éves szinten 300 kg hulladékot termel otthonában és ebből
kb. 100 kg hulladékot (ahelyett, hogy kidob) komposztálhatna is?
Milyen előnyökkel jár a komposztálás?
- Kevesebb lesz a szemét és olcsóbb a kezelése (így kevesebb lehet a szemétdíja is, bár ez nemcsak Önön múlik).
- A talaj minőségét a komposzttal rendkívüli mértékben javíthatja.
- A keletkezett komposztanyag fokozza a talaj aktivitását, a következő biológiai tényezőket pedig javítja:
- Javul a talaj víz-, hő- és levegőgazdálkodása.
- A talaj tápanyagtároló képessége növekszik.
- A komposztokban található hormonhatású anyagok serkentik a növényi növekedést.
- Nagyobb lesz a növények ellenálló képessége a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben.
- A talajszerkezet stabilitása nő, csökken a porosodás és az erózió veszélye.
- Tápanyag visszapótlásra, trágyázásra szintén kiválóan alkalmas.
- Lassú a tápanyag-feltáródás, kicsi a kimosódás veszélye.
- Nem kell elégetni a feleslegessé vált ágakat, nyesedékeket, ezzel a levegőt sem szennyezi.
- Kevésbé szennyezi környezetét, ésszerű, felelős, környezettudatos magatartást tanúsít!
- Aktív részese lehet a szeme előtt lezajló, természetes és önfenntartó körforgásnak.
Először komposztál? Így készítsen komposztot:
1. Gyűjtsön össze annyi barna és zöld
hozzávalót, amennyit csak tud. Minél nagyobb a halom, annál jobban
tartja a nedvességet, és annál gyorsabban bomlik le a tartalma (a
túlságosan nedves halmot rossz szagáról ismerhetjük fel - erre
vigyázzon, hogy ne következzen be!) .
2. A barna hozzávalók száraz, kemény,
magas széntartalmú anyagok, mint például a gallyak, száraz levelek vagy
más hasonló növények.
3. A zöld hulladékok friss, lágy,
nedvdús, nitrogénben gazdag anyagok, mint például a frissen vágott fű,
vagy ide tartoznak az ételmaradékok, konyhai hulladékok is. (TIPP:
Kerülje a húsmaradékokat, zsírokat illetve zsiradékokat! Ezeket jobb nem
felhasználni, mert a patkányok és a legyek is kedvelik.)
4. Az alapanyagok kisebb darabokban
gyorsabban lebomlanak, ezért a nagyobb ágakat, növényi szárakat aprítsa
fel! (Ezt a műveletet végezheti elektromos aprítógépekkel, de apró
kertben elég lehet egy metszőolló is.) A már említett gallynyesedék,
fűkaszálék, növényi részek, konyhai hulladék, falevél, stb mind-mind
belekerülhet, rétegesen. Ha gyorsítani kívánja a folyamatokat, 20
centiméterenként szórhat a ’halomra’ csontlisztet, vagy kifejezetten
erre a célra készített komposztadalékot.
5. Száraz időjárás esetén időnként meg
is öntözheti a halmot és a folyamat további gyorsítása érdekében a
rétegeket megkeverheti, hogy a nehezebben bomló részek is könnyedén
levegőhöz jussanak. A felaprított anyagok a nyári melegben 2-3 hónap
alatt megérnek, a nagyobb darabokat tartalmazó kazalnak egy évre is
szüksége lehet.
6. A már kész, érett, felhasználásra
alkalmas komposzt összeesik, barna színű és szagtalan. A végtermék így
könnyen lapátolható, porhanyós (ideális esetben nem túl száraz),
földszerű anyag lesz. Minőségét még tovább finomíthatja rostálással.
7. A kész komposztanyagot terítse szét a talajon kb. 1 cm vastagon, majd óvatosan dolgozza be! Kész is! Ugye milyen egyszerű?
Mi kerülhet a komposztálóba?
• Kerti hulladékok: falevél, lenyírt
vagy lekaszált f?, széna, szalma, ágak (bizonyos méret felett aprítva),
gyomok, f?szernövények
• Nyers konyhai hulladékok, ételmaradékok (kiválóan komposztálhatóak!):
zöldség és gyümölcsszármazékok, így pl.: almacsutka, hagymalevél,
répaszélek, kenyér, tészta, magok, kávézacc, teafilter, hamu
• Mértékkel: papírtörülköz?k és törölget?k, papírgurigák, kartondobozok,
fahamu. (TIPP: A papírt els? körben szerencsésebb a közeli helyi papír
újrafeldolgozási program keretében visszaforgatni (ha van ilyen), és
csak eztán komposztálja el a maradék papírjait.
• Állati eredet? trágya és ürülék: A tehént?l, kecskét?l, disznótól,
birkától, csirkét?l és lótól származó trágya nagyszer?en használható
komposztként, és sokszor helyben beszerezhet?. (TIPP: Lehet?leg ne
használja húsev? állatok ürülékét (kutya, macska beleértve), mert
kórokozókat tartalmazhat, amelyek nem mindig pusztulnak el a
komposzthalóm h?jét?l. A háziállatokat tartsa távol a halomtól!)
Mi NEM kerülhet a komposztálóba?
Összefoglalva: impregnált fahulladék,
citrusfélék héja, magvas gyomok, a gyomok gyökerei, beteg növényi
részek, hús, csont, főzött konyhai hulladék.
Részletesebben:
Óvatosan bánjon a következő dolgokkal: súlyos rovarfertőzött
növények, amelyek közt a peték vagy maguk a rovarok életben maradhatnak.
Ha a halom hőmérséklete nem elég magas (átlag: 52 - 57 °C alatti), ezek
a kártevők nem pusztulnak el és gondokat okozhatnak (így pl:
üszöggomba, lisztharmat) TIPP: Az előzőt elkerülheti, ha a komposztálás
kezdeti fázisában, amikor a hőmérséklet még elég magas, legalább kétszer
forgassa át a halmot. Eredmény, hogy a halom szélén levő anyagok így
bekerülnek középre, ahol a magas hőmérsékleten elpusztulnak belőlük a
szennyeződések és a kórokozók.
Mértékkel:
Az leander, bürök, ricinus és hasonló mérgező növények árthatnak a talajnak, ezért csak kis mennyiségben használjuk fel őket.
A repkényt és a kaktuszféléket jobb apróra vágni komposztálás előtt,
mert visszanőhetnek, amikor a komposztot használjuk. Ha gyökeret
eresztenek a komposzthalómban, húzza ki és néhány nap alatt szárítsa ki
őket a napon, majd újra rakja őket a halomra.
A rostos szövetű levelek, mint például a magnóliáé, csak lassan bomlanak
le, azonban meggyorsítja a folyamatot, ha ezeket felaprítjuk.
Bizonyos növények más növényekre és a
talajra ártalmas savakat, illetve gyantát tartalmazhatnak. Ilyen pl: az
eukaliptusz, a babér, a diófa, a boróka, az akác és a ciprusfa is. A
kész termék minőségén nem fog rontani, ha néhány levél kerül a
komposztba az itt felsoroltak közül, azonban ha jelentős mennyiségben
használja őket, akkor meggátolhatják az egészséges növényfejlődést.
Óvatosan bánjon az olyan növényekkel, amelyek túl sok savat képezhetnek
vagy összetételüknél fogva lelassíthatják a lebomlást, mint például a
tűlevél, számára speciális komposzthalmot szoktak készíteni. Az ebből
készült komposzt csökkenti a talaj pH-értékét és serkenti a savas
körülményeket kedvelő növények, mint például az eper, a kamélia, az
azálea és a gardéniák fejlődését.
TIPP: A közhiedelemmel ellentétben a dió és vadgesztenye levele is komposztálható,
azonban hosszú idejű érlelésre van szükség, hogy a növekedésgátló
anyagok elbomoljanak. Ha sok dió vagy vadgesztenye lomb képződik érdemes
neki külön tárolót létrehozni, így a többi, gyorsan bomló anyag
felhasználásával nem kell kivárnunk ezek megérését.
Hogyan gyorsíthatom a komposztálást?
A hozzávalókat vágja / törje össze kisebb darabokra, és nedvesítse meg!
A komposztáló tartály / láda méretét?l függ?en, felváltva helyezzen el
7,5 - 15 cm vastagságú rétegeket a zöld és barna hozzávalókból!
Forgassa át és mozgassa meg a halmot, hogy az anyagok megfelelő szellőzést kapjanak és jobban keveredjenek!
Gondoskodjon róla, hogy a halom mindig nedves legyen! (TIPP: Ha markába
szorítva nedvességet tud kipréselni a keverékből, akkor a halom túl
nedves!)
Valami nem úgy működik, ahogy kellene. Mit tehetek?
Kellemetlen szagok? Forgassa át a halmot, és tegyen hozzá barna alapanyagokat!
Száraz a halom? Tegyen hozzá vizet, zöld alapanyagokat és forgassa át!
Muslincák? Keverje össze az alapanyagokat és tegyen bele leveleket vagy füvet!
Miért jobb az előre gyártott, műanyag komposztáló?
Ezek az előre gyártott szerkezetek
általában újra feldolgozott műanyagból készülnek és optimálisan
kialakított légnyílásokkal kerülnek forgalomba, ezzel biztosítva a
komposzt megfelelő levegőtartalmát. A nyugati országokban és a
tengerentúlon is a zárt, műanyag komposztálók a legkedveltebbek, hiszen
ezek esztétikus, rendezett és zárt rendszerek. Mivel zárt, jobban tartja
a hőt, oxigént pedig a fedele felemelésekor, illetve az alján
keresztül, a földből kap.
Mennyi időt vesz igénybe a komposzt összerakása?
Számolja csak össze, hogy mennyi ideig tart a nejlonzsákokba és a kukába
rakni a kaszálék füvet, lehullott leveleket, s végül az egészet a ház
elé cipelni! A nyesedék szerves részeit zsákok helyett rakja a
komposzthalómra vagy a komposztládába! Nem is tart semeddig, igaz?
Hova rakjam a keletkezett komposztanyagot?
A komposztot, főleg ősszel, a termő- és díszfák töve köré, facsoportok,
bokrok alá, a veteményes felszínére rakhatja. Ez megfelelő vastagságban
talajtakaróként is funkcionál. A veteményeskertben be is áshatja, ezzel
elősegíti az összekeveredést, lebomlást. Ha átrostálja a komposztot, a
le nem bomlott részeket dobja vissza a készülőben levő új
komposzthalomba. A finom, földszerű rostált anyag ideális föld / tőzeg
lesz szobanövényei számára.
Miért komposztáljunk? További előnyök:
A komposztálással pénzt takaríthat meg:
- Kevesebb hulladék
- Ingyen gazdagíthatja földjét
- A talaj jobban tartja a vizet, tehát kevesebbet kell öntöznie
- A komposzt kedvezően hat a kertjére:
- Táplálja a talajt
- Megakadályozza a talajeróziót
- Javítja a gyümölcs- és zöldséghozamot, illetve a virág-, és fűszernövénytermést
A komposztálás kedvezően hat a környezetére:
- A hulladékból értékes erőforrást varázsol
- Kevesebb hulladékot fog termelni, s így kevesebb helyet fog igényelni a hulladékelhelyezés
- A tápanyagok visszakerülnek a földbe
Miért jobb a komposztanyag, mint a virágföldhöz adagolható növénytáp?
Egy komposzthalom mikrooganizmusai
felszabadítják a növények egészséges és ellenálló fejlődéséhez szükséges
tápanyagokat. Az általuk szabadon bocsátott tápanyagok csodálatosan
megfelelnek a növények szükségleteinek, ezért sokkal jobban gazdagítják a
talajt, mint az emberi tervezésű műtrágyák. Ezért is szokták mondani,
hogy "a komposzt táplálja a földet". A Föld erdőit a folyamatosan
lebomló anyagok és a talaj termőképességét biztosító nitrogén-megkötő
növények tartják életben. Az erdők dús és termékeny növényfejlődést
tettek lehetővé évmilliókon keresztül, mindenféle szerves alapú műtrágya
segítsége nélkül.
A talajnak pontosan arra van szüksége,
amit a komposztálás biztosít: kis adagokban, fokozatosan, és hosszú időn
keresztül nyújt tápanyagot ellentétben a műtrágyával, ami hirtelen
adagokban biztosítja a táplálékot a növény gyökereinek, miközben
megakasztja a gyökerek fejlődését, míg a komposzttal gazdagított föld az
egészséges és gazdag gyökérfejlődést stimulálja. A komposztált föld
életre kel, és ez az, amiben különbözik a szintetikus anyagokkal
trágyázott földtől.
Forrás: http://www.komposztalo.hu/hogyan-csinaljam.html |