Csütörtök
2021-10-28
0:32 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Hónapról hónapra a kertben - február

Az egyre gyakrabban kisütő, és olykor-olykor már érezhető meleget is adó Nap jelzi: bár kertünkben még nem sok nyoma van a tavasznak, ez bármelyik pillanatban megváltozhat. Akkor pedig beköszönt a tavasz, egyben a kertészeti szempontból leginkább munkaigényes időszak. Erre felkészülendő, nem árt, ha egyes munkafolyamatoknak már most nekilátunk, elkerülve a későbbi kapkodást.

Vethetők a korrai zöldségek, és kezdődhet a palántanevelés

Az ablakpárkányon elkezdhetünk előnevelni zöldségeket, egynyári virágok palántáit. A talajuk a kelésig legyen mindig nedves, ezt fóliatakarással érhetjük el. A legtöbb növény 20-24 °C-on napok alatt kikel. A kelést követően azonban csökkentsük a hőmérsékletet 5-7 °C-kal, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor a magoncok megnyurgulnak (a magas hőmérséklethez társuló viszonylag kevés fény miatt), és esetleg meg sem élik palántakorukat.
A zöldségeskertben szabadföldbe is el lehet kezdeni vetni a korai zöldségeket: a salátát, hónapos retket, sárgarépát.

Pótültetés hagymásoknál, valamint itt a metszések ideje

Amikor fagymentes a talaj, akkor még elültethetjük azokat a tavaszi virágzású virághagymákat, amelyekről eddig esetleg megfeledkeztünk. E késlekedésünk miatt ezek valamivel később virágoznak majd, mint amelyeket ősszel ültettünk el, de még így is gyönyörködhetünk a kora tavasszal ültetett nárciszok, jácintok, krókuszok virágaiban.
Évelő növényeink töveit a tavalyi maradványaitól megtisztíthatjuk, köréjük komposztot szórhatunk. Ha ősszel elmaradt, akkor a virágágyásaink talaját fellazíthatjuk, amikor az nem túl nedves, kevésbé tapad.
A nyáron virágzó díszcserjéket fagymentes időben kell metszenünk. Minden előző évi ágat vágjunk vissza nagyjából harmadára. A leggyengébb hajtásokat akár tőből távolítsuk el. Ha az ágak túl sűrűn állnak, versengés alakul ki közöttük fejlődésük és a virágzás rovására. Úgy alakítsuk a koronát, hogy a nap minden részét lehetőleg egyenletesen érje. A tavasszal virágzó cserjéket most semmiképp ne metsszük, mert akkor a már rajta levő virágrügyeket metsszük le. E fajokat majd csak elvirágzásukat követően metsszük.
A metszést 3 °C körüli, vagy ennél melegebb, és mindenképp száraz időben végezzük. Ha ezt nem tartjuk be, akkor a metszfelületeken kórokozók tömege juthat be a növénybe, ami miatt jelentősen visszaeshet tavaszi fejlődésük. A szőlő metszésének optimális ideje rügyfakadás előtt két héttel van, ez is általában február végén időszerű.

A korai növényvédelem később megtérül

A barack és meggyfákon a monília nagy károkat tud okozni. Ezt mérséklendő, februárban több dolgot is tehetünk. Szedjük le a fán maradt, összeaszott gyümölcsmúmiákat, és semmisítsük meg. E fák - mivel tavaly már fertőzöttek voltak - idén nagyobb odafigyelést igényelnek, ugyanis ezt elmulasztva pár év alatt előbb leromlik, majd elpusztul a moníliával fertőzött fa.
A fertőzött vesszők ilyenkorra már szárazak, tehát e száraz vessző-, és ágvégeket metsszük vissza az egészséges rész alá legalább 20 centiméternyire, majd ezt befejezve ne feledkezzünk meg a fertőtlenítő hatású réz- és kén tartalmú bőséges lemosó permetezésről.

NzrForrás: http://ezermester.hu/cikk-2784/Honaprol_honapra_a_kertben___februar
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2013-02-10)
Megtekintések száma: 1118 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala