A zsályának több faja van, gyógyászati célokra elsősorban az orvosi
vagy kerti zsálya és a hegyi zsálya alkalmas. Ezt a régi
gyógynövényt valószínűleg még a rómaiak hozták a földközi-tengeri
országokból, az Alpokon át Közép-Európába. Már a középkorban
termesztették és nagyra becsülték gyógyhatása miatt. 1688-ban egy könyv
jelent meg Európában, amely kizárólag a zsályával foglakozott.
Belső alkalmazása
A rekedtség és torokgyulladások
különböző fajainak gyógyítására használják az orvosi, vagy kerti
zsályát. Szórjuk forró vízbe a zsályaleveleket, s hagyjuk 5 percig
állni. Ha kissé kihűlt, egy csészényi teával öblögessük a torkunkat. A
garatban fellépő kellemetlen összehúzó érzés enyhíthető, ha a teát
fele-fele arányban zsályalevélből és kamillavirágból készítjük. Még
egyszerűbb, ha a zsálya és kamilla kivonatból előállított kész öblítőt
használjuk.
Az orvosi zsálya elsősorban illóolaja révén fejt ki gyulladás-gátló,
baktériumölő és fertőtlenítőhatást. Jó szolgálatot tesz a zsályás
szájvíz a kellemetlen szájszag megszüntetésében is. Emellett a zsályát
gyomor- bélhurut esetén felfúvódás-gátló és görcsoldó-szerként is
használják.
Fontos
szerepe van a gasztronómiában is! A friss zsályalevéllel készült olasz
spagetti-különlegesség, házunk kedvenc étele. A zsálya nagyon jól
meghonosítható a kertekben.
Forrás: http://www.szepzold.hu/italia_kedvence_a_zsalya_ |