A
ribiszke egy valódi vitaminbomba kertünkben, amely könnyen gondozható
kedvencé válik. Ribiszkéből választhatunk pirosat vagy sárgát, vagy
feketét, bármelyikből érdemes a kert egyik szegletébe ültetni.
A piros bogyójú
ribiszke a legízletesebb íze kellemesen édes, a sárga színű fanyar, míg a
fekete ribiszke a bor és ivólé készítésére a legalkalmasabb. Gyümölcse
magas C, B vitamint is tartalmaz, de emellett tele van vassal,
kalciummal és magnéziummal, ami fontos szervezetünk számára.
A termést érett
állapotban szüreteljük le, és frissen fogyasszuk vagy lefagyasztva
sokáig tárolható. De finom sütemény dzsem és lekvár is készíthető
belőle, ami megőrzi a vitamint és ásványi anyag tartalmát.
Ha kertünkben még
nincs ribiszkebokor itt az ideje beszerezni belőle egy szép egészséges
tövet. Ássunk a kertben egy 70*70 cm-es gödröt, aminek az aljára
terítsünk le komposztot, így lesz elég tápanyaga a növénynek. Helyezzük
el a növényt a gödörbe, természetesen a gödör mélysége függ a növény
nagyságától is, a gyökereket terítsük, szét majd töltsük fel földdel a
gödröt, és jól nyomkodjuk le a növény körül a talajt.
Ezután már nincs más
dolgunk, mint beöntözni alaposan a földet, és várni a friss hajtásokat.
Első évben még nincs szükség metszésre, hiszen még túl fiatal a növény,
de a következő ősszel már érdemes visszavágni az ágakat.
A ribiszke egy évelő
gyümölcsfajta ültetésre a tavasz és a kora ősz a legjobb időszak.
Virágzási ideje április vége május közepe, majd júniustól már fajtától
függően számíthatunk az ízletes finom gyümölcsre. A tövet a kert napos
részére ültessük, nyáron öntözzük bőven, és számoljunk a helyigénnyel
is, hiszen akár 2,5 méter magasra is megnőhet.
A ribiszkéből akár
csak a málnából kiváló sövény növény is nevelhető, akár egy kerítés
mellé is, ebben az esetben legalább egy méterre ültessük egymástól a
töveket.
Az ősszel telepített
bokrokat érdemes télire takarással védeni a fagyoktól, szórjunk köré
szalmát, faforgácsot vagy leveleket.
Íme, néhány
ribiszkefajta:
Heros: közép piros
bogyójú, édes savanykás ízű fajta, amely az erős metszést igényli.
Mulka: Málna piros
bogyójú lédús gyümölcsű kissé savanykás ízű.
Rondom: Sötét vörös
színű édes és magas a C-vitamin tartalma is.
Invigo: Fekete színű
kissé savanykás bő termő és nem túl igényes fajta.