Csütörtök
2024-03-28
4:48 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Katica, avagy a cuki biokertész - hogyan telepítsük?

A katicabogár mindenki számára kedves élőlény, ám azt nem is gondolnánk, milyen nagy segítségünkre lehet kertünkben a kártevők elleni védekezésben ez a kis apró élőlény.

Katicabogárral a nyáron szinte mindenhol találkozunk, a kertben, a városban, vidéken, strandokon, vagy a parkokban. Akinek van kertje, jobb, ha odaédesgeti ezeket a pettyes szárnyasokat, mert a levéltetvek és más kártevők szerepelnek az étlapján.


Ha van kertünkben katicabogár, nem kell félnünk többé a szívó és más kártevőktől, hiszen ez a rovar a ki nem kelt lárvákat fogyasztja akár 6-700 darabot naponta. Akárcsak egy mini kertész egész nap szorgoskodik és megtisztítja kertünket a kártevőktől.

A katicabogár félgömb alakú repülő rovar, amely piros alapon fekete pettyekkel van díszítve. Több mint 5000 különböző faj él a világon, ebből itthon majdnem 78 különböző katicát található meg, van köztük sárga alapon fekte, vagy piros alapon világos pettyekkel. Arra a kérdésre, hogy vajon hány pettyes a hét pettyes a válasz egyszerű! Van hétpettyes katica, van két pettyes, van petty nélküli katica is. Sajnos az utóbbi időben egyre kevesebb katicát látni, mivel nekik is van természetes ellenségük.



Ha azt szeretnénk, hogy kertünkben ellátogassanak ezek a kedves és igen hasznos bogarak, a legfontosabb hogy ne használjuk vegyszereket kertünkben. Tavasszal, amikor ébredezik a természet, és az első napsugarak átmelegítik a fákat, és a növényeket, a katicák is felébrednek téli álmukból. A legtöbbször az avarban, és a levelek alatt húzzák meg magukat, azért a levélégetést kerüljük el. A természet furcsa fintora, hogy a katicák csak akkor jelennek meg kertünkben, ha van elég táplálék. Vagyis ha nincs elég levél vagy pajzstetű növényeinken, akkor ne is várjuk a látogatásukat.

Viszont ha van, egy kér leander, vagy hibiszkusz, amit előszeretettel támadnak meg az élősködők, biztos, hogy katicabogár is megjelenik hamarosan. Sajnos a városi kertekben egyre több a vegyszeres védekezés, így nem csoda hogy ezek a kis apró kertészek legtöbbször csak vidéken jelennek meg.



Ha úgy gondoljuk, hogy gyorsan szükség van a segítségre, a kirándulás során gyűjtsünk be nagyon óvatosan pár katicát, és telepítsük át őket saját kertünkbe, arra a növényre, ahol a kártevők megjelentek. A katicabogarak tavasszal rakják el a lárvákat, amelyek egy héten belül kikelnek, és igen mozgékonyak, ráadásul sokat esznek.

Érdemes minél előbb beköltöztetni kertünkbe őket, mert egy katicabogár akár 4-500 petét is lerakhat, és egy hónapon belül akár két generáció is felnőhet. Veszély esetén a katica halottnak tetteti magát, ilyenkor leseik, és megdermed, így védekezik a támadói ellen.

Bár külföldön igen nagy sikerrel alkalmazzák a biogazdálkodásban, épp ezért ott már katicabogár lárvát is lehet kapni, nálunk még be kell csalogatni őket kertünkbe. Mivel a petéknek és a lárváknak szüksége van élelemre, csak oda repülnek, ahol van elég táplálék. Ha ilyen növény van kertünkben, akár rózsa, akár más tetves növény, kerítsünk egy pár katicát, és hamarosan családot alapítanak kertünkben, ahol a bölcsődés és óvodás kis katicák, gondoskodnak róla, hogy növényeink egészségesek és szépek maradjanak.

Fotók: flickr.com




Forrás: http://ingatlanmenedzser.hu/kert/20100727_katicabogar_a_kertben.aspx
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-09-11) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 1028 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala