A kerti sarkantyúka csodálatos
virágszőnyegként díszítheti kertünket, de emellett változatos módon
étkezési célokra is használhatjuk!Hogyan gondozzuk és milyen ételek
készíthetők belőle? A kapucinusvirágnak is nevezett
sarkantyúka az Andok országaiba honos, ahol a hűvösebb hegyi tájakon
fordul elő. Ezt a dekoratív kúszó növényt őshazájában csíraölő hatása
miatt már régóta használják gyógynövényként.
A kerti sarkantyúka - Tropaeolum majus -
egynyári, fagyérzékeny kúszónövény, akár 3 méter hosszú hajtásokat is
növeszthet. Kerekded levelei világoszöldek és hullámos szélűek. Nyártól
őszig hozza a levelek hónaljában trombita alakú, sarkantyús sárga, vagy
sörös virágait.
Egyes fajták a virágok termetében,
színében különböznek egymástól. A kúszó fajták mellet vannak bokrosan
növekedő, zömök termetűek is. Nemcsak a kertbe, de balkonládába is
ültethetjük, tegyük napos helyre, de a félárnyékos helyet is elviseli.
Rendszeresen öntözzük, a pangó vizet nem
szereti. Főleg a nitrogén-dús talajt kedveli, amely serkenti a levelek
növekedését, a virágzás rovására. Ezért inkább tápanyagban szegény
talajba tegyük. Talajtakaró növényként is ültethetjük, vagy kerítésre is
futtathatjuk, a nem kúszó fajtákat pedig szegélynövénynek.
Jól mutat veteményeskertben, a
fűszernövények között. A tavaszi fagyok előtt ne vessük el magját a
szabadföldbe, inkább palántákat neveljünk meleg helyiségben. Egy
cserépbe tegyünk 4-5 magot és a magoncokat ültessük ki. Inkább
dísznövényként tartják számon, de igen ízletes konyhai fűszercsemege.
Majdnem az összes részét fel lehet használni!
A zsenge leveleket májustól októberig
szedhetjük és frissen fogyaszthatjuk. Enyhén kesernyés ízű, mustárra
emlékeztető aromájú levelei sajtoknak, salátáknak, omletteknek, túróknak
pikáns ízt ad. Aprítva ecetes mártásokat, szószokat ízesíthetünk vele
vagy saláta alapja is lehet, a zsenge levél a legízletesebb.
Lédús virágait összevágva vagy egészben,
nyersen és leforrázva is fogyaszthatjuk. Az összes tavaszi
zöldfűszerrel jól harmonizál. Magas illóolaj-tartalma miatt Közép és
Dél-Amerikai őshazájában sebgyógyításra használják. Csíraölő hatása
miatt belsőleg fertőzések, különösen a húgyúti gyulladások kezelésére
ajánlják. Ezen kívül étvágygerjesztő, enyhe hashajtó hatása is van.
Ecetes-sós lében eltett
virágbimbók
A sarkantyúka még ki nem nyílt, éretlen virágbimbóit tegyük el
ecetes-sós lébe, ami ízletes fűszeres csemege. Szerző: Sulyok Józsefné
Forrás: http://www.szepzold.hu/kerti_sarkantyuka_az_eheto_virag |