Csütörtök
2024-03-28
7:26 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Kerti sarkantyúka, az ehető virág

A kerti sarkantyúka csodálatos virágszőnyegként díszítheti kertünket, de emellett változatos módon étkezési célokra is használhatjuk!Hogyan gondozzuk és milyen ételek készíthetők belőle?

A kapucinusvirágnak is nevezett sarkantyúka az Andok országaiba honos, ahol a hűvösebb hegyi tájakon fordul elő. Ezt a dekoratív kúszó növényt őshazájában csíraölő hatása miatt már régóta használják gyógynövényként.

A kerti sarkantyúka - Tropaeolum majus - egynyári, fagyérzékeny kúszónövény, akár 3 méter hosszú hajtásokat is növeszthet. Kerekded levelei világoszöldek és hullámos szélűek. Nyártól őszig hozza a levelek hónaljában trombita alakú, sarkantyús sárga, vagy sörös virágait.

Egyes fajták a virágok termetében, színében különböznek egymástól. A kúszó fajták mellet vannak bokrosan növekedő, zömök termetűek is. Nemcsak a kertbe, de balkonládába is ültethetjük, tegyük napos helyre, de a félárnyékos helyet is elviseli.

Rendszeresen öntözzük, a pangó vizet nem szereti. Főleg a nitrogén-dús talajt kedveli, amely serkenti a levelek növekedését, a virágzás rovására. Ezért inkább tápanyagban szegény talajba tegyük. Talajtakaró növényként is ültethetjük, vagy kerítésre is futtathatjuk, a nem kúszó fajtákat pedig szegélynövénynek.

Jól mutat veteményeskertben, a fűszernövények között. A tavaszi fagyok előtt ne vessük el magját a szabadföldbe, inkább palántákat neveljünk meleg helyiségben. Egy cserépbe tegyünk 4-5 magot és a magoncokat ültessük ki. Inkább dísznövényként tartják számon, de igen ízletes konyhai fűszercsemege. Majdnem az összes részét fel lehet használni!

A zsenge leveleket májustól októberig szedhetjük és frissen fogyaszthatjuk. Enyhén kesernyés ízű, mustárra emlékeztető aromájú levelei sajtoknak, salátáknak, omletteknek, túróknak pikáns ízt ad. Aprítva ecetes mártásokat, szószokat ízesíthetünk vele vagy saláta alapja is lehet, a zsenge levél a legízletesebb.

Lédús virágait összevágva vagy egészben, nyersen és leforrázva is fogyaszthatjuk. Az összes tavaszi zöldfűszerrel jól harmonizál. Magas illóolaj-tartalma miatt Közép és Dél-Amerikai őshazájában sebgyógyításra használják. Csíraölő hatása miatt belsőleg fertőzések, különösen a húgyúti gyulladások kezelésére ajánlják. Ezen kívül étvágygerjesztő, enyhe hashajtó hatása is van.

 Ecetes-sós lében eltett virágbimbók

A sarkantyúka még ki nem nyílt, éretlen virágbimbóit tegyük el ecetes-sós lébe, ami ízletes fűszeres csemege.

Szerző: Sulyok Józsefné


Forrás: http://www.szepzold.hu/kerti_sarkantyuka_az_eheto_virag
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-05-06) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 1289 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala