Egy
friss tanulmány szerint a bio zöldségek kevesebb vitamint
tartalmaznak, mint a növényvédő-szerrel gondozottak. A tanulmányt
kétéves kutatómunka előzte meg, amely során a kutatók a krumpli-,
brokkoli- és paradicsomtermesztés különféle módjait tanulmányozták.
Anglia lakosságának nagyjából a
harminc százaléka vásárol rendszeresen biotermékeket, amivel 1,84
milliárd fontnyi bevételt hoznak évente az országnak. Ugyanakkor egyre
több család fog bele a biogazdálkodásba, és termeszt saját maga számára
zöldségeket és gyümölcsöket. A kísérletek során a zöldségeket kétféle
módon gondozták - egy részüket bio módon, másrészüket vegyszerekkel
kezelve - és azt tapasztalták, hogy a mesterséges szerekkel kezeltek
ugyanolyan szépek és finomak lettek, mint a bio változatok. A későbbi
vizsgálatok során ráadásul a vegyszerekkel kezelt brokkoliban és
karalábéban több antioxidánst találtak, mint a bio változatokban,
továbbá a nem bio krumplinak a C-vitamin tartalma is magasabb volt.
Emellett a paradicsomok közül is sokkal ízesebbnek és édesebbnek
bizonyult a nem bio változat.