A
tavaszias idő ránk köszöntével a könnyebben felszáradó, homokos
talajokon hozzákezdhetünk a hidegtűrő zöldségfélék vetéséhez. Már
vethetjük a spenótot, zöldborsót, petrezselymet, pasztinákot,
fokhagymát és zöldhagymát.
Amennyiben ősszel gondosan felástunk és
elgereblyéztünk most könnyebb dolgunk lesz, mert csak kisebb
elegyengetésre lesz szükség a vetés előtt, így kevésbé tapossuk meg a
talajt. Az egyenletes szétszóráson kívül a vetőbarázdába is adhatunk
foszfor-kálium műtrágyakeveréket a műtrágyázás című cikkemben
közölteknek megfelelően. Ez különösen akkor fontos ha elmaradt az őszi
műtrágyázás. A spenót az egyik
legrégebben termesztett zöldségnövényünk. Főként főzeléknek készítik
el. Könnyen emészthető, nagy tápértékű, gazdag mészben és vitaminokban.
Nitrogénigényes növény, ezért vetés előtt vagy kelés után szórjunk ki
pl. pétisót. A spenótot elegendő 20-25 cm sortávolságra, sőt akár
szórva is vetni, de csak olyan széles sávokat válasszunk, melyek
lehetővé teszik a taposás nélküli gyomlálást. Folyamatosan szedhetjük
ha a szívleveleket meghagyjuk, hogy ezzel az új levelek sarjadzását
elősegítsük. A zöldborsó nemcsak vitaminokban, hanem fehérjében, szénhidrátban, mészben, foszforban és vasban is gazdag. A spenóthoz hasonlóan 3-4 oC-on
is csírázik, ezért már nyugodtan vethetjük. Először mégis ajánlatos a
hidegtűrőbb, rövidebb tenyészidejű, gömbölyű szemű, kevésbé ráncos, ún.
kifejtő borsó vetése, márciusban pedig már az erősen ráncos szemű,
későbbi érésű, de bőtermőbb és finomabb ízű velő fajták is
következhetnek. A borsó erősen trágyázott talajon - pl. paprika,
paradicsom, uborka után -, trágyázás nélkül is jól teremhet. Legjobban
a békési vályogtalajon érzi jól magát, de akár homokon is termeszthető.
Jól előkészített talajba 5-8 cm mélyre és 25-30 cm sortávolságra
vessük. Jó ha utána kissé lehengerezzük a talajt, csakúgy mint spenót
esetében. A petrezselyem és a pasztinák
kiváló levesízesítő növények. A leghidegtűrőbb zöldségek közé
tartoznak, képesek akár egész télen takaratlanul a földben áttelelni.
(Tavasszal mégsem érdemes sokáig meghagyni őket, mert könnyen magszárba
mennek és ilyenkor már nem fogyaszthatók.) Nedves, káliumban gazdag
laza talajon fejlődnek a legjobban. 1-2 cm mélyre és 30-40 cm
sortávolságra vessük. Kelésüket türelemmel várjuk, mert 3-4 hétig is
elhúzódhat. Pár leveles korban egyeljük, vagyis 2-3 cm-ként hagyjunk
meg egy-egy növényt. A mohafodrozatú petrezselyem ételdíszítőnek is
kiváló. Dughagymát zöldhagymának ültethetünk,
ha ez ősszel elmaradt. A vöröshagyma vitaminban, ásványi sókban és
baktériumölő allilszulfidban gazdag, a konyhából nélkülözhetetlen
zöldségünk. Ültetés után néhány hétre már fogyasztható is. Ha csak nyár
végén szeretnénk felszedni várjunk az ültetéssel március közepéig,
mivel a hideg hatására sok felmagzik. A fokhagyma
fűszerként régóta, de újabban mindinkább gyógynövényként is használt
zöldségfélénk. Javítja az emésztést, csökkenti a magas vérnyomást,
hatásos érelmeszesedés megelőzésére és erős antibakteriális hatású. A
talajra meglehetősen igényes, a jó minőségű vályogtalajt kedveli. A fej
szétszedésével kapott gerezdeket ősszel, vagy kora tavasszal ültetik
25-30 cm sortávolságra, egymástól 5-6 cm-re, a hegyesebb végükkel
felfelé. Az ajánlott zöldségnövényeket nem
szokás közvetlenül szervestrágyázni, de az előző évi növény alá adott
istállótrágyát meghálálják. Zsilinszky Pál
http://magyarsors.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1410:korai-zoeldsegek-vetese&catid=27:a-kert-vilaga&Item
Forrás: http://magyarsors.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1410:korai-zoeldsegek-vetese&catid=27:a-kert-vilaga&I |