Ma hazánkban nagyon sok Családnak van kisebb-nagyobb
kertje, ahol szorgalmas munkával igyekszik megtermelni a
család zöldség-gyümölcs szükségletét. Ez kívánatos és szép dolog .Ezekben a kertekben azonban előbb-utóbb megjelennek a
kórokozó gombák és az állati kártevők. Mit tesz a tulajdonos?
Legtöbb esetben felkeresi a legközelebbi szakáruházat és
vesz valamilyen vegyszert, amellyel megpermetezi kertjét.
Nagyon kevés azon felhasználók száma, akik a vegyszerekről
bővebb információval rendelkeznének. Jól számolnák ki a
koncentrációt, -jól tartanák be a várakozási időt. De sok
esetben szavatossága lejárt szert is felhasználnak.
Nem is szólva arról, hogy ezek a szerek bizony
felhalmozódnak, feldúsulnak a talajban (később elérve az
öntözővizet abban is). Senkinek ne legyen illúziója, hogy
ezek teljesen ártalmatlan dolgok! Kétely esetén már
rendelkezésre áll ÖKOTOXIKOLÓGIAI kézikönyv --- Tessék használni!
-- Vagy Környezetbarát módon gazdálkodni, amelyhez a jövőben
segítséget kívánunk nyújtani.
Hogyan kezdjük az évet környezetbarát módon?
Elsősorban kiskerttulajdonosoknak próbálunk hasznos
tanácsokat adni.
Zöldségtermelő kiskertünkben kezdjük az
évet a táblák és az azokba vetendő fajok, fajták megtervezésével.
Ez a tervezés a VETÉSFORGÓ miatt fontos. Sok példát láttunk
arra, hogy ha éveken keresztül ugyanarra a helyre ugyanazt a
növényt vetjük: - részleges tápanyag és nyomelemhiáy lép fel,
- elszaporodnak a fajspecifikus kártevők,
amelyek a növény fő károsítói.
Konkrét
terv esetén nyomon tudjuk követni, hogy ugyanerre a
területre csak 2-3-4 év elteltével kerüljön vissza az
illető növény.
Másik fontos dolog, amely úgy a terméseredmények, mint az
eredményes védekezés szempontjából nem hanyagolható a NÖVÉNYTÁRSÍTÁS, a termelt zöldségeink szomszédai egymásnak.
De milyen szomszédai?? 3 jól elkülöníthető együttélést
lehet megkülönböztetni: -
Jól fejlődnek egymás mellett - még erősítve is egymást.
- Megtűrik egymást különösebb "jótékonykodás" nélkül.
- Szomszédja ártalmára fejlődik, vagy még rosszabb eset,
amikor kölcsönösen ártanak egymásnak.
Növénytársítások:
Krumpli - kapor - fejes saláta |
Cékla és saláta - legtöbb növénnyel |
Sárgarépa- vöröshagyma |
Káposztafélék - saláta |
Paprika - bazsalikom |
Földieper - fokhagyma |
Régóta tudjuk, hogy burgonyasorok között jól érzi magát a
kapor, fejes saláta. Ismerjük, hogy a cékla, saláta amely
legtöbb növénnyel együtt tud élni. Tudjuk, hogy a
sárgarépa, és a vöröshagyma nemcsak kíváló szomszédok, de a
sárgarépa kártevői nem szeretik a vöröshagyma közelségét, és
fordítva is igaz. Érdekes együttélések is vannak. Tudják
Önök, hogy a paprika hálás, ha bazsalikom tövek illatoznak
körülötte?
Káposztafélék bolhakártevői írtóznak az általunk kedvelt
saláta közelségétől, hogy a földieper kártevői iszonyodnak a
fokhagymától.
Dinnye sem haragszik, ha a közelben árnyékot adó csemege
kukoricasor húzódik. Kísérleteztem bab - dinnye variációban,
nem tapasztaltam ellentétet. (A távolságtól is függ)
A legtöbb növénnyel társíthatók: saláta, cékla, uborka, burgonya, kukorica.
DE bármilyen összetételű veteményest tervezek én nem hagyom
ki belőle a körömvirágsorokat akár úgy is mint a táblák választóvonalát. Kiváló talajjavító, mindamellett remek gyógynövény.
Egyéb
aromás gyógynövényeket is tehetünk, amelyek a kártevőket
"megtéveszthetik" míg a hasznos élőlényeket odavonzzák a
kertünkbe. Orvosi zsálya, Muskotályzsálya,
Szurokfű, Izsóp, Kerti kakukkfű.
A tervezések folytán sok mindenről esett szó, csak a
tápanyagutánpótlásról nem. Arra nem is vállalkozhatok, hogy
itt és most minden kultúnövény tápanyagszükségletéről írjak,
arra viszont igen, hogy fontos dolgokra ráirányítsam azok
figyelmét akik az út elején tartanak. Nem biztos, hogy a
drága és a talajéletet meglehetősen romboló műtrágyákat kell
nagy mennyiségben kiszórni.
Elsősorban javíthatunk:
istállótrágyával, házilag - akár általunk - készített
komposzttal, ásványi anyagokkal
(alginit, meliorit, r.tufa, zeolit), környezetbarát lombtrágyákkal.
Amennyiben trágyázunk feltétlen figyelembe kell venni, hogy
vannak növények amelyek a friss trágyás földet nem szeretik
(pl. általában a gyökérzöldségek), ezeket előző évben
trágyázott táblába vessük. Nem így vélekednek a
kabakosok(tökfélék), amelyek alá akár fészektrágyázásként is
adagolhatunk tápanyagot. A jóféle tiszta fahamut sohase
dobjuk ki, mert nagy Kálium, és nyomelem tartalma miatt
hasznos lehet zöldségeink számára.
Aszalai Ernő Dél-Alföldi
Biokultúra Egyesület Hódmezővásárhelyi Csoportjának vezetője
Forrás: http://www.biotippek.hu/index.php?id=bio/biokert_1 |