Vasárnap
2021-10-24
4:22 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Közeledik a tavasz: az első teendők a kertben
Bár még nem úgy tűnik, de közeledik a kertben a tavasz. A tavaszi föld szaga csodálatos, üde illat, amely csak és kizárólag kora tavasszal, eső után, rendszerint csupán rövid ideig érzékelhető. Jellegzetességében csak a friss, meleg kenyér, a virágzó szőlőfürt és a frissen kaszált széna illatához hasonlítható.

Különös, hogy a "földszagot” egy talajban élő sugárgomba faj (Actinomyces) elbomló micéliumai hozzák létre, még pedig igen speciális környezeti viszonyok (magas páratartalom, közepes hőmérséklet, nagy talajnedvesség) mellett. Ha azután kisüt a Nap és megszikkad a talaj felszíne, akkor a földszag oly gyorsan és visszavonhatatlanul illan el, akárcsak egy szép emlék. De lássunk hozzá a munkához!

Az első feladat: a nagytakarítás a kertben

Mert a tél folyamán akarva-akaratlanul összegyűlik a kertben a szemét, a hulladék, az élet hordaléka, amelytől ilyenkor illik megszabadulni: a letört ágakat, a félig elkorhadt lombot szedjük össze és a szerves anyagokat rakjuk a komposztládába! A szervetlen, el nem bomló anyagok a kukába, a kommunális szemétbe kerüljenek.

A gondos kertész a kötött (vályog, agyag) talajú kert talaját már ősszel felásta, a rögök a fagy hatására szétomlottak, tehát most minél előbb simára kell gereblyézni a földet, hogy jó ágyat készítsünk a magvetés és a palánták számára. A laza homoktalajokat célszerű tavasszal felásni vagy ásóvillával fellazítani. A kötött talajok elmaradt ásását is mielőbb el kell végezni, mert később az ásás nyomán nehezen felaprózható rögök maradnak vissza és az ilyen talajban a magvak nehezen kelnek ki, a palánták pedig nem gyökeresednek meg biztonságosan.

virág
A zord február elejei napokban a hőmérséklet a kritikus szintre csökkent és kárt okozott a fagyokra érzékeny szőlőtőkék, az őszibarack és a kajszibarack fák termőrügyeiben, ezért most, a metszés megkezdése előtt rügyvizsgálatot kell végeznünk. A legegyszerűbb és a legmegbízhatóbb eredményt a rügyek metszlapjának a vizsgálata adja: a tömzsi, duzzadó termőrügyet éles késsel hosszában vágjuk fel! Ha a rügy szövetei élénk zöld színűek, akkor nincs ok az aggodalomra, mert károsodás nélkül átvészelték a tél viszontagságait. Ha a rügy csúcsán a szövet elbarnult, akkor csekély károsodás érte, de ez még nem jelenti azt, hogy a rügyből – kedvező tavaszi időjárás esetén – ne fejlődhetne erőteljes hajtás vagy egészséges virág. Ha azonban a rügy alapja vagy a metszlap egész felülete elbarnult, akkor ebből termésre nem lehet számítani.

Itt az ideje, hogy a fűtetlen fóliasátorban elkezdjük a magvetést

Most kell vetni a hónapos retket és a karottát, amelynek a magjait (nehogy a vetés túlságosan sűrű legyen) érdemes 4-5 cm távolságra egymástól, papírszalagra ragasztani. Erre a célra rozslisztből vízzel kevert "csirízt” és ne szintetikus ragasztót használjunk! Még ültethetünk nagyobb méretű dughagymát és vethetünk gyöngyhagyma magot is. Az őszi ültetésű fejes saláta palánták pedig hálásak lesznek, ha most juttatunk nekik egy kis nitrogén műtrágyát.

A fóliával letakart, őszi spenót- és sóskavetésről eltávolíthatjuk a takarót; a sorközökbe szórjunk érett trágyát és azt sekélyen kapáljuk be! Lazítsuk fel a földet a rebarbara bokrok körül is, hogy a levelek minél előbb kihajtsanak és a nyelükből pikáns mártást vagy kompótot tálalhassunk a család asztalára.

édenkert.huForrás: http://ingatlanmagazin.com/kert/cikk_12071/
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2013-02-10)
Megtekintések száma: 1324 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala