Szombat
2024-04-20
7:50 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Levendula (Lavandula angustifolia – valódi levendula, Lavandula latifolia – széleslevelű levendula)

lavenderharvest.jpg

A növény leírása

levendula_reszletes.jpgA levendula az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozó örökzöld félcserje. Mélyre hatoló, alján sűrűn elágazó, fás főgyökérrendszere van. Mindkét faj elágazó szárú. A valódi levendulának magasabbra növő szára van – kb. 70 cm, mint a széleslevelű levendulának, amely szára elfásodó, legfeljebb 50 cm. Bokros növény, dúsan tenyésző ágain zöldesszürke, keskeny, hosszúkás levelekkel. Keményszárú örökzöld, tehát évelő. A levendula szépséges ajakos virágai kékeslilák vagy mélylilák, a növényi szárak felső végein tömött, nyúlánk és tobozszerű alakzatban virulnak, júniusban, júliusban virágzanak. A levendula illata áthatóan tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. Termésük makkocska. Mindkét faj magról, hibridjük dugványozással szaporítható, magot nem érlel.

A legelterjedtebb levendulafajok

Harmincnál több levendulafaj létezik, ezek közül a

  • Lavandula officinalis, a
  • Lavandula angustifolia és a
  • Lavandula vera a legnépszerűbb illóolaj-alapanyag.

A növény előfordulása

A levendula napfény- és melegigényes dél-európai növény, kiválóan boldogul a száraz, köves, napégette hegyoldalakon. Franciaországban, Perzsiában (a mai Irán), a mediterrán országokban és Tasmániában őshonos. Napjainkban e területeken kívül Bulgária, Spanyolország, Görögország, Olaszország, Anglia és Törökország földjein termesztik. A franciák a legjelentősebb levendulaolaj-termelők. Magyarországon a Tihanyban telepített levendula világhírűvé vált, mivel minőségét tekintve még a Franciaországban termesztett levendulánál is jobb.

A növény kémiai alkotórészei

  • Illóolaj (linalool, linalil-acetát),
  • keserűanyag,
  • csersav,
  • rozmaringsav,
  • kumarinok,
  • fitoszterolok,
  • flavonoidok.

lavenderharvest.jpg

A levendula illóolajának előállítása

A virágokból és szárakból vízgőzös lepárlással vonják ki az aromaterápia számára hasznos, színtelen, halványsárga vagy sárgászöld illóolajat. A jellegzetes levendulaillat édeskésen egyedi, virágos, a gyógynövényekre emlékeztető, kissé fás, balzsamos mellékillattal. Félhektárnyi levendulából 6-9 kg levendulaolajat lehet gyártani. A virágból nyert olaj a legkülönb.

Népi és gyógyfüves hagyományok

Levendula a lélek balzsama. Az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt.

Az ókori görögök és a rómaiak nagy becsben tartották a levendulát tisztító tulajdonsága és illata miatt. Bőségesen használták, testükre kenték, szappanjaikat és fürdővizüket illatosították vele, Egyiptomban balzsamozáshoz használták.

A növény nevének eredetéről kétféle vélemény ismert, mindkettő a rómaiakhoz fűződik.

Az egyik elmélet hívei úgy tartják, hogy a levendula név a latin lavo, lavare, vagyis a ’mosni’ igéből alakult ki, a másik tábor szerint a név a latin lividua, lividus, azaz ’lila’ jelentésű melléknévből eredeztethető. Az ókori rómaiak a fáradtságot és az ízületi merevséget áztatták ki tagjaikból levendulás fürdővízben. Mindemellett, a levendulát furcsamód a bizalmatlanság jelképének tartották, talán mert azt hitték, hogy a növényt mérges kígyók szaporítják.

A középkorban élt európai lakosok, annyi más növényhez hasonlóan, a szerelem gyógyírjának vélték. Sokan érzékiséget gerjesztő tulajdonságokat tulajdonítottak neki, míg mások úgy tartották, hogy kis csokrainak viselése segít az ártatlanság megőrzésében. A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Ezt a növény erős illatával magyarázták.

I. Erzsébet angol királynő állítólag minden reggel cukrozott levendulát evett.

Levendulával frissítették a betegszobák légterét, ma pedig a szobákat illatosító potpourrikba teszik.

levendula_szepsegapolas.jpgMár a 13. és 14. századból vannak feljegyzések, melyek megemlítik, hogy akinek a kesztyűje nagy mennyiségben szívott magába levendulaolajat, azoknak a szervezete sokkal ellenállóbb volt a pestissel szemben. Angliában a pestisjárvány idején a levendulát csuklóra kötözve viselték. Gyakran felhintették vele a padlót, hogy miközben jönnek-mennek, illata felszabaduljon. Ez a szokás a spanyolok és portugálok körében napjainkban is elevenen él.  A levendulát sokféle megfontolásból használták évszázadokon át. Egyszerre volt rovarölő, tetűirtó, izomgörcsöket oldó, fájdalomcsillapító, idegrendszert erősítő, rühösség elleni szer, kificamodott testrészek gyógyírja és fogfájás ellen alkalmazott orvosság. A füvesemberek a fáradtság és a légzőszervi betegségek, valamint a fogfájás ellenszereként alkalmazták. A nők a bőrük tisztán tartására, rugalmasságának és simaságának megőrzésére tartották a legjobbnak.

A 20. század elején a hasmenés, a köhögés, a fejfájások, az ideges szívdobogás, az ízületi fájdalmak és a fogfájás gyógyszereinek alkotórészeként került be a gyógyászatba. A háztartásokban is minden zugot meghódított, így az illatosított asztali sóból sem maradhatott ki a levendula. Európában elterjedt szokássá vált a levendula használata a mellékhelyiségek és a kézmosó víz illatosítására, valamint e növény szárított szálaival tartották távol a gyapjúruháktól a molyokat. A II. világháborúban sok katona és felcser elsősegély csomagjában fordult elő sebeket fertőtlenítő szerként.

lavender_flowers.jpg

Gyógyászati hasznai

Az európai gyógyítók egész sor betegség kezelésére használják a levendulaolajat. Ott találjuk az emésztési rendellenességek, fülfájások, légzőszervi panaszok, bőrbetegségek és a torokfájás elleni receptekben. A levendulaolaj eloszlatja a melléküregi gyulladások során felgyűlt váladékot, dugulást. Jó hatásfokkal alkalmazható más légzőszervi panaszok esetén is, így csillapítja a torokfájást, a gége- és a mandulagyulladást. Enyhíti az izomfájdalmakat és az izomgörcsöket, segíti a horzsolások, zúzódások, nagyobb sebesülések és kisebb sebek gyógyulását, továbbá csökkenti a rovarcsípések fájdalmasságát. Kiválóan alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére. Jelentősen csökkenti a fáradtságot és annak kísérőjelenségeit, élénkíti az immunrendszert.

A levendulaolaj megnyugtatja a gyulladásos bőrt, beleértve a pikkelysömör, az ekcéma és egyéb hasonló bőrbetegségek lobos állapotait. Csillapítja a napozás okozta leégést, és hűti a herpeszeket. Sokféle gyermekbetegség kezelésére alkalmas, és mert enyhe, kíméletes hatású, nyugodtan alkalmazható kisbabáknál is.

Szépségápolás

A levendulaolaj megnyugtatja a bőrt. Kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, segíti a bőrhibák gyógyulását, serkenti a bőr anyagcsere-folyamatait és elősegíti a táplálását. Csillapítja a napégette bőr fájdalmát és a pattanások miatt keletkezett gyulladásokat. Szabályozza a fejbőr zsírosságát, támogatja a haj regenerálódását.

Érzelmi hatások

Az európai orvosok és lélekgyógyászok szívesen használnak levendulát érzelmi bajok kezelésére. Eloszlatja a depressziót, a félelmeket, segít az álmatlanság, a túlérzékenység, a mélabú, a hirtelen hangulatváltások, a kilengésekre való hajlam, az idegesség és a feszültségek felszámolásában. Az orvosok állítják, hogy erősíti az immunrendszert. A levendulaolaj elűzi a félelmeket, tisztítja a gondolatokat, csökkenti a harag mértékét, valamint az aggályoskodást. A szélsőséges érzelmi állapotok helyrebillentésén keresztül visszaállítja a lelki egyensúlyt. Lecsillapítja az elmét, lazít, és támogatja a testi-lelki jó közérzet fenntartását. Semlegesíti az érzékek túlműködését, lelohasztja a harcias vagy a versengő elme hevességét. Elűzi az álmatlanságot.

lavenderharvest.jpg

Legfontosabb hatásai

A levendulaolaj ösztönzi a sejtfejlődést. Földeríti a búskomor embereket, megnyugtatja az idegeket, és fenntartja a lelki egészséget. Felveszi a küzdelmet a fertőzésekkel szemben, csökkenti a gyulladásokat, lazítja a dugulásokat. Enyhíti és felszámolja az izomfájdalmakat és görcsöket.

A levendula gyógyhatása, felhasználása

A levendulának csodálatosan aromás, fűszeres, igen kellemes illata van. Virágját vagy leveleit megdörzsölve kezünkön hosszú ideig illatozik. Harmóniát teremt az emberben, látvány és illat együtt bűvöl el mindenkit, frissít, regenerál, felüdít és nyugtat egyszerre.

A levendula jó mézelő növény, méhcsaládokat telepítve levendulásunk mellé igen értékes levendulamézhez juthatunk.

Lakótérbe helyezve a frissen vágott vagy szárított virágot, kellemes illat lengi be lakásunkat, a mi örömünkre és a molyok, tetvek, szúnyogok és rovarok szomorúságára, mert azokat elűzi.

A szárított virág megőrzi illatát és színét. Csokorba kötve árnyas és szellős helyen, felkötve és virággal a föld felé lógatva gondosan szárítsuk meg.

  • Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
  • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
  • Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti.
  • Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások ne használják így!
  • A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Jó hatású pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést.
  • Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. A gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti.
  • Az immunrendszert erősíti, élénkíti.
  • Relaxál, regenerál.
  • Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
  • Fürdővízbe cseppentve (kicsi tejet hozzáadva) segít, hogy bársonyos legyen bőrünk.
  • Női betegségeknél hatásos irrigáló szer. Recept: 1 liter kamillateához 4-5 csepp levendulaolaj.
  • Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.
  • A rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.
  • A párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.
  • Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén) esetén.
  • Szív és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.
  • A bőrápolásban is kiváló.
  • Izmok és ízületek gyulladásának csökkentésére.
  • A belőle készült tea kiváló nyugtató, szélhajtó.

Levendula gyógytea készítése

levendula_tea.jpgKözvetlen fogyasztásra készíthető forrázattal is és rövid ideig tartó főzettel is. Fontos az edényt fedni, hogy az illóolaj ne távozzon el.
Számos gyógytea elengedhetetlen alkotórésze a levendula. Enyhe idegnyugtató hatású, fejfájást és fájdalmat csillapító, görcsoldó, segíti az emésztést, csökkenti az ideg alapú gyomor- és bélbántalmakat, a stressz okozta magas vérnyomást, az alvászavarokat.

  • Migrén elleni tea: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g szárított levendulát, 5 percig hagyjuk állni, mézzel édesítjük.
  • Légutakra: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g levendulavirágot és 20 g fodormentalevelet. Naponta 3-szor egy csészével fogyasszuk.
  • A nyugalomért: 3-4 teáskanál szárított levendulát leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk. Mézzel fogyasztjuk.
  • Alvászavar, idegesség ellen: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig lefedve, majd szűrjük le. Az esti órákban, lefekvés előtt igyunk belőle 1-2 csészével.
  • Idegeskedésből, stresszből, lelki problémákból származó gyomorfájásra: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig lefedve, majd szűrjük le. Étkezések után fogyasszuk. A levendulával együtt más emésztésjavító növényeket is használhatunk.

Levendulás fürdő virágból készítve

Itt is leginkább a nyugtató hatása az, amit kihasználunk. Emellett azonban a levendula serkenti a vérkeringést, és segít a bőrpanaszok enyhítésében.

Így készül a levendulás fürdő: 10 dkg levendulavirágot forrázzunk le 2 liter vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le. A kapott főzetet vegyítsük a fürdővízhez.

Levendulás fürdő levendulaolajból

levendula_aromaterapia.jpgA levendulaolaj nyugtató hatású. Különleges tulajdonsága, hogy az ideges embert megnyugtatja, ha kimerült, vitalizálja.

Ha levendulaolajból készítünk fürdőt, fontos, hogy az olaj egyenletesen eloszoljon a vízben, ne csak a víz felszínén ússzon. Ehhez használható tej és méz, kikevert tojás, tejszín mint természetes emulgálószerek.

Az így készült fürdő: 1 teáskanál levendulaolajat összekeverünk 2 tojássárgával, egy pohár tejszínnel vagy tejjel, 2 evőkanál mézzel, ugyanennyi sóval, majd a fürdővízhez adjuk. Jó félóra alatt jut az illóolaj a bőrön át a szervezetbe. Ez a fürdő alkalmas menstruációs panaszok enyhítésére, migrén kezelésre.

Levendulaolaj a párologtatóba

A levendulaolaj párologtatása a megnyugvás, a feszültségcsillapítás eszköze lehet. A levendulaolajat vegyíthetjük citromfű és eukaliptuszolajjal. Pár csepp olajat párologtató lámpába vagy vízzel teli tálkába csöppentünk, és a fűtőtestre tesszük. (Fejfájás, alacsony vérnyomás esetén.)

Levendulaolaj rovarcsípésre

Rovarcsípésre is használhatjuk a levendulaolajat. Ehhez 5 ml olajat összekeverünk 25 ml 40%-os alkohollal. Az így nyert folyadékba vattacsomót mártunk, és a csípésre tesszük. 15-20 percig rajta hagyjuk. 

Levendula a fűszernövény

Főleg mediterrán vidékeken használják fűszernövényként, a Provance fűszerkeverék elengedhetetlen része. Apróra vágott és friss hajtásaival óvatosan bánjunk, mert nagyon erős az aromája. Halételek, gyros, saláták, szószok elkészítéséhez használjuk.

Lajos bácsi levendulateája

15 g levendulavirág és 15 g zsálya keverékéből készített teát kb. 1 liter vízzel leforrázunk. Pincében hűtve fogyasztandó. Borosüvegbe töltve megtévesztésig hasonlít egy cuvee-re. Amúgy Lajos bácsi fogyókúra kiegészítésére használta, nem kevés sikerrel.

Levendula üdítő

levendula_udito.jpgA levendula virágját (10 szálról lecsupaszítva) forrázzuk le mézsziruppal és hagyjuk állni egy órát. Ezután szűrjük le és ízlés szerinti frissen csavart citromlével savanyítsuk. Tapasztalatunk szerint a mézsziruphoz elegendő az 5 dkg/l cukormennyiség. Megbolondíthatjuk a menta ízével: friss menta leveleit forrázzuk le, és hagyjuk állni, míg ázik a levendula. Amikor a mézszirupos levendulát felhígítjuk, akkor összeönthetjük ezeket. Szénsavas és szénsavmentes ásványvízzel is nagyon finom. A kancsóba áztassunk levendulaszárat, levendulavirágot, mentaleveleket.

Levendula fagylalt

Hozzávalók: alap tejszínfagylalt, 10 szál levendula, 2 dl tejszín, 5 dkg méz vagy xilit

levendula_fagyi.jpgAz alap tejszínfagylalt készítése: 250 ml tej, 250 ml tejszín, 3 tojássárgája, 5 dkg méz vagy xilit. A tojássárgákat a mézzel habosra keverjük. A tejet a tejszínnel együtt felforraljuk. Ezután a forró tejszínes tejhez óvatosan hozzáöntjük a tojásos krémet, és habverővel simára keverjük.

Ekkor visszahúzzuk a tűzre, és állandó keverés mellett, kis lángon megvárjuk, míg elkezd forrni. Átöntjük egy tálba, és ha már nem meleg, betesszük a hűtőbe, ahol legalább 3 órán át hűtjük. Végül hidegen – egyes esetekben még melegen – hozzákeverjük az ízesítőket, és fagylaltgépben elkészítjük.

A levendula fagylalt készítése: a tejszínt a mézzel és a levendula lemorzsolt virágaival 5 percig főzzük. Még melegen az alap tejszínfagylalthoz keverjük, lehűtjük, és fagylaltgépben elkészítjük.

Levendula Fesztivál minden évben...

levendula_tihany.jpgÉs, aki nemcsak a gyógyhatását és az ízét szeretné érezni, hanem a látványban is gyönyörködne, az ellátogathat Tihanyba, a minden évben megrendezésre kerülő Levendula Fesztiválra.

A június-július fordulóján virágzó, tízhektárnyi levendulaültetvény különleges látnivaló a Balaton partján. A Levendula Fesztivál igazi tihanyi program a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében, hiszen a levendula Tihany egyik jelképe, nevezetessége.

A levendula évszázadok óta fontos és kiemelt szerepet játszik Tihany életében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. E nemes növény tiszteletére rendezik meg évről évre a Levendula Fesztivált, mely lehetőséget nyújt a helyi amatőr művészeti csoportok fellépésének is. Fontos szerepet játszik a rendezvényen a népművészeti kirakodóvásár, kézműves játszóház, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjait ismerhetik meg a látogatók. Ezek mellett nagy sikere van a szalmafonásnak, papírmerítésnek, kosárfonásnak is.

A program fontos része a levendula mezőn tett látogatás, ahol az érdeklődők szakemberek segítségével megismerkedhetnek a levendula termesztésének fortélyaival és felhasználásának módjaival is. A levendulamezőre látogatóknak levendulát aratni/szedni/hazavinni szigorúan tilos, a levendulást csak megnézni, illetve fotózni lehet!

lavender-aromatherapy.jpg



Forrás: http://antalvali.com/levendula-lavandula-angustifolia-valodi-levendula-lavandula-latifolia-szeleslevelu-levendula.html
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-09-11) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 3473 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala