Kedd
2024-04-23
7:30 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Madárcsicsergés a kertben télen is
A hideg télben érdemes körülnézni a ház körül, hogyan jutnak élelemhez a madarak? Ha óvjuk őket, akkor ebben az évszakban is élettel töltik meg a kertünket.
Télen fontos szerep jut a tűlevelű és örökzöld növényeknek. A tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet adnak a madaraknak. Jó, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sűrű bozót a lombkorona szintjéig ér. A talajt takaró növények, a fás.bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak. Ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket, az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenütt, hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák – téli táplálékot szolgáltatva így tollas barátainknak.

További búvóhelyet készíthetünk, ha a már „gazdátlan” virágágyásokat fenyőgallyakkal takarjuk be – azonban a beteg, rothadó leveleket, ágakat feltétlenül gyűjtsük össze! A napraforgó-magvak sok madárnak – például csuszkának, pintynek, feketerigónak, mátyásmadárnak, harkálynak – jelentenek élelmet télen. A köles, a repcemag, a kukoricadara pedig más fajok téli eledele. Tanácsos a magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni.

A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, mely magvakkal gazdagítható. Célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, esetleg kisebb farönkök üregeibe rejteni. A gerlék és verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni.

Az eledel a lehető legszárazabb helyekre kerüljön. Az etetőtálkát tartsuk tisztán. Ne készítsünk etetőt furnérból, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót. Kerüljük a sózott, cukrozott magvakat.

Kovács Réka

Forrás: http://www.szabadfold.hu/kertunk/madarcsicserges_a_kertben_telen_is
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-01-29) | Szerző: gyunyika E
Megtekintések száma: 881 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala