Mivel fűszernövényeink nagy többsége mediterrán
vidékről származik, a kert védett, napos, meleg fekvésében keressünk
számukra helyet. Ültethetjük őket zöldségek, sőt virágok társaságába is,
azonban ha többféle fűszernövényt szeretnénk termeszteni, akkor azt
külön erre a célra létesített kertben tegyük.
Szerencsés helyzet, ha nagyjából azonos méretű és természetű
fűszerszámok kerülnek egy helyre, mert így szebben mutatnak, és ápolásuk
is egyszerűbb.
A menta például mindenütt kilóg a sorból az erősen terjedő tövű természetével, ezért célszerű nagyobb cserépbe ültetni, azt a földbe süllyeszteni, és így behatárolni a terjedését.
A rozmaring pedig a fagyérzékenységével okoz gondot, emiatt praktikus ezt is földbe süllyesztett edényben tartani, majd a téli hideg elől fagymentes helyre menekíteni.
A fűszerkert formája tetszés szerinti lehet, így például rendezhetjük a növényeket kör alakú vagy félköríves ágyakba. Kétségtelenül formabontó, érdekes megoldások, de változatlanul a hosszú, keskeny ágy a legpraktikusabb, amelyben – a középen futó 60 centiméter széles útról – valamennyi növény könnyen elérhető.
A fűszerszámok termesztéséhez jól illik a kiemelt ágy. A kert szintjéhez képest 10-20 centiméterrel magasított ágyak földjét gerendával, klinkertéglával vagy a legmutatósabban impregnált szegélyfával támaszthatjuk meg. A megemelt ágy előnye az is, hogy ott bizonyosan nem gyűlik össze pangó víz, amelyre a fűszerek zöme kényes. Az egy-egy növény számára kijelölt ágyás hosszát két-három, szélességét egy-másfél méterben célszerű meghatározni. S hogy milyen növények kerüljenek a fűszerkertbe? Természetesen olyanok, amelyeket ismerünk, kedvelünk, vagy netán éppen most akarunk megismerni.
A már említett mentát például kár lenne kihagyni, amiből néhány levél
különlegessé teszi a gyümölcssalátákat, kakukkfűvel és
majoránnával együtt pedig utánozhatatlan ízt kölcsönöz
a pulykatölteléknek. A rozmaring a zsíros húsételek, vadas és szárnyas
sültek kedvelt fűszere. Hagymával és zsályával együtt
különösen kiváló pácok, szószok vagy például bárányhús ízesítésére.
A bazsalikom leveleinek jellegzetes aromája aligha
téveszthető össze mással, ahol kedvelt a pizza, egyszerűen
nélkülözhetetlen. A tárkony egyre kedveltebb,
divatosabb fűszerünk, a legkülönfélébb húsételek kiváló ízesítője, de a
borsó-, a zöldbab- és a krumplifőzelék is határozottan ízletesebb lesz
tőle. A kakukkfű az egyik legsokoldalúbb fűszer, levesek, saláták, hús-
és vadételek, töltött káposzta, hurka, kolbász, vörösboros mártások
ízesítésére kitűnő. Hasonlóképpen a majoránna is, amely a legkülönfélébb
hús¬ételek mellett, levesek, főzelékek, töltelékek remek fűszere.