Szombat
2024-04-27
2:44 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Magas ágy, fűszerszámmal
Nem kétséges, fűszernövényekből is gazdag a választék a boltokban, csak elhatározás és pénz kérdése a beszerzésük. Ámde létezhet saját termelés is, amikor mi termesztjük meg a számunkra legkedveltebb fűszereket.

Mivel fűszernövényeink nagy többsége mediterrán vidékről származik, a kert védett, napos, meleg fekvésében keressünk számukra helyet. Ültethetjük őket zöldségek, sőt virágok társaságába is, azonban ha többféle fűszernövényt szeretnénk termeszteni, akkor azt külön erre a célra létesített kertben tegyük.
Szerencsés helyzet, ha nagyjából azonos méretű és természetű fűszerszámok kerülnek egy helyre, mert így szebben mutatnak, és ápolásuk is egyszerűbb.

A menta például mindenütt kilóg a sorból az erősen terjedő tövű természetével, ezért célszerű nagyobb cserépbe ültetni, azt a földbe süllyeszteni, és így behatárolni a terjedését.

A rozmaring pedig a fagyérzékenységével okoz gondot, emiatt praktikus ezt is földbe süllyesztett edényben tartani, majd a téli hideg elől fagymentes helyre menekíteni.

A fűszerkert formája tetszés szerinti lehet, így például rendezhetjük a növényeket kör alakú vagy félköríves ágyakba. Kétségtelenül formabontó, érdekes megoldások, de változatlanul a hosszú, keskeny ágy a legpraktikusabb, amelyben – a középen futó 60 centiméter széles útról – valamennyi növény könnyen elérhető.

A fűszerszámok termesztéséhez jól illik a kiemelt ágy. A kert szintjéhez képest 10-20 centiméterrel magasított ágyak földjét gerendával, klinkertéglával vagy a legmutatósabban impregnált szegélyfával támaszthatjuk meg. A megemelt ágy előnye az is, hogy ott bizonyosan nem gyűlik össze pangó víz, amelyre a fűszerek zöme kényes. Az egy-egy növény számára kijelölt ágyás hosszát két-három, szélességét egy-másfél méterben célszerű meghatározni. S hogy milyen növények kerüljenek a fűszerkertbe? Természetesen olyanok, amelyeket ismerünk, kedvelünk, vagy netán éppen most akarunk megismerni.

A már említett mentát például kár lenne kihagyni, amiből néhány levél különlegessé teszi a gyümölcssalátákat, kakukkfűvel és majoránnával együtt pedig utánozhatatlan ízt kölcsönöz a pulykatölteléknek. A rozmaring a zsíros húsételek, vadas és szárnyas sültek kedvelt fűszere. Hagymával és zsályával együtt különösen kiváló pácok, szószok vagy például bárányhús ízesítésére.
A bazsalikom leveleinek jellegzetes aromája aligha téveszthető össze mással, ahol kedvelt a pizza, egyszerűen nélkülözhetetlen. A tárkony egyre kedveltebb, divatosabb fűszerünk, a legkülönfélébb húsételek kiváló ízesítője, de a borsó-, a zöldbab- és a krumplifőzelék is határozottan ízletesebb lesz tőle. A kakukkfű az egyik legsokoldalúbb fűszer, levesek, saláták, hús- és vadételek, töltött káposzta, hurka, kolbász, vörösboros mártások ízesítésére kitűnő. Hasonlóképpen a majoránna is, amely a legkülönfélébb hús¬ételek mellett, levesek, főzelékek, töltelékek remek fűszere.


 





Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/gazdazsebkonyv/magas_agy_fuszerszammal
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-05-06) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 763 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala