Lassan el kell
köszönnünk – szerencsére csak egy évre – a málnától. Tovább is
élvezhetnénk ezt a gyümölcsöt, ha előrelátóan korán és későn érő
fajtákat is ültetnénk! Nézzük miért is hasznos, ha sok málnát
fogyasztunk
Régóta
fogyaszt az ember málnát. Erre bizonyíték, hogy a bronzkorból származó
svájci cölöpépítményekben különféle málna- és szederfajok magvaira
bukkantak. A görög és a római szerzők még csak a málna erdei gyűjtéséről
számolnak be. Termeszteni csak később, a XV. század tájékán kezdték. Az
angol Parkinson 1629-ben már említi a fehér és a piros gyümölcsű
változatát is. Szinte a fehér jobb, mert ennek magva apróbb és gyümölcse
zamatosabb. Amerikában a XVIII. század tájékán kezdték termeszteni az
Európából átvitt málnafajokat. Hazánkban Lippai János 1664-ben
megjelent „Posoni kert” c. munkájában említi.
A népi orvoslás úgy tartja, hogy a málna megelőzi a hólyaggyulladást és a
veseköveket, valamint segít szagtalanítani a bűzös vizeletet is.
Előnyösen befolyásolja a petefészek és a belső elválasztású mirigyek
működését. Kiváló vérszegénység ellen, lázbetegeknek hűsítőként.
Savlekötő tulajdonságú, sok magja pedig elősegíti az emésztést.
Lábadozás, szívbetegségek, kimerültség, depresszió esetén szintén segít.
Gyógyítja a gyulladt fogínyt.
Élettani
hatásai, összetétel Szabályozza a bélműködést, megelőzheti a
vastagbélrák kialakulását. Ezen jó tulajdonsága oldhatatlan
élelmirost-tartalmának köszönhető. Ezek a rostok megkötik a vizet, így
bőségesebb és puhább székletet eredményeznek, és csökkentik áthaladási
időt. Felmérések igazolják, hogy az élelmi-rostokban gazdag
táplálkozással csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának veszélye. A
megnövelt székletmennyiségben a lehetséges rákkeltő anyagok felhígulnak,
a gyorsabb áthaladás és kiürülés pedig csökkenti a behatást. Jelentős
antioxidáns hatással rendelkezik.
A C-vitaminnak tulajdonítható e jótékony hatás, melyről több vizsgálat
igazolja, hogy nemcsak a daganatos megbetegedések, hanem a szív- és
érrendszeri megbetegedések okozta halálozás arányát is csökkenti. Ezen
eredmény eléréséhez C-vitaminban gazdag táplálkozásra van szükség.
Hideg málnakrém-leves:
40 dkg málna, 2 dl málnaszörp, 3 dl víz,
2 dl tejszín, 1 dl vörösbor, 1 dl tejföl, 3 dl rostos narancslé, 2
evőkanál méz, késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj, fél narancs reszelt
héja, tálaláshoz tejszínhab.
A málna egyharmad részét félretesszük. A
többit turmixgépben összezúzzuk és átszűrjük. A mag nélküli málnavelőt
visszaöntjük a turmixgépbe. Az összes többi hozzávalóval habosra
turmixszoljuk. Tálaláskor a félretett málnát hozzáadjuk és tejszínhabban
díszítjük.
Forrás: http://www.szepzold.hu/malnabucsuztato_ |