Szerda
2024-04-17
0:23 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Málnabúcsúztató
Málnabúcsúztató

Lassan el kell köszönnünk – szerencsére csak egy évre – a málnától. Tovább is élvezhetnénk ezt a gyümölcsöt, ha előrelátóan korán és későn érő fajtákat is ültetnénk! Nézzük miért is hasznos, ha sok málnát fogyasztunk


Régóta fogyaszt az ember málnát. Erre bizonyíték, hogy a bronzkorból származó svájci cölöpépítményekben különféle málna- és szederfajok magvaira bukkantak. A görög és a római szerzők még csak a málna erdei gyűjtéséről számolnak be. Termeszteni csak később, a XV. század tájékán kezdték. Az angol Parkinson 1629-ben már említi a fehér és a piros gyümölcsű változatát is. Szinte a fehér jobb, mert ennek magva apróbb és gyümölcse zamatosabb. Amerikában a XVIII. század tájékán kezdték termeszteni az Európából átvitt málnafajokat. Hazánkban Lippai János 1664-ben megjelent „Posoni kert” c. munkájában említi.
A népi orvoslás úgy tartja, hogy a málna megelőzi a hólyaggyulladást és a veseköveket, valamint segít szagtalanítani a bűzös vizeletet is. Előnyösen befolyásolja a petefészek és a belső elválasztású mirigyek működését. Kiváló vérszegénység ellen, lázbetegeknek hűsítőként. Savlekötő tulajdonságú, sok magja pedig elősegíti az emésztést. Lábadozás, szívbetegségek, kimerültség, depresszió esetén szintén segít. Gyógyítja a gyulladt fogínyt.


Élettani hatásai, összetétel

Szabályozza a bélműködést, megelőzheti a vastagbélrák kialakulását. Ezen jó tulajdonsága oldhatatlan élelmirost-tartalmának köszönhető. Ezek a rostok megkötik a vizet, így bőségesebb és puhább székletet eredményeznek, és csökkentik áthaladási időt. Felmérések igazolják, hogy az élelmi-rostokban gazdag táplálkozással csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának veszélye. A megnövelt székletmennyiségben a lehetséges rákkeltő anyagok felhígulnak, a gyorsabb áthaladás és kiürülés pedig csökkenti a behatást. Jelentős antioxidáns hatással rendelkezik.


A C-vitaminnak tulajdonítható e jótékony hatás, melyről több vizsgálat igazolja, hogy nemcsak a daganatos megbetegedések, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás arányát is csökkenti. Ezen eredmény eléréséhez C-vitaminban gazdag táplálkozásra van szükség.

Hideg málnakrém-leves:

40 dkg málna, 2 dl málnaszörp, 3 dl víz, 2 dl tejszín, 1 dl vörösbor, 1 dl tejföl, 3 dl rostos narancslé, 2 evőkanál méz, késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj, fél narancs reszelt héja, tálaláshoz tejszínhab.

A málna egyharmad részét félretesszük. A többit turmixgépben összezúzzuk és átszűrjük. A mag nélküli málnavelőt visszaöntjük a turmixgépbe. Az összes többi hozzávalóval habosra turmixszoljuk. Tálaláskor a félretett málnát hozzáadjuk és tejszínhabban díszítjük.



Forrás: http://www.szepzold.hu/malnabucsuztato_
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-06-15) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 836 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala