A hazánkban árult zöldségek és gyümölcsök mintegy
fele nem tartalmaz kimutatható mennyiségben vegyszermaradékot, így sok
esetben ezekkel is közel bio minőségű élelmiszert fogyasztunk. Egyes
termékek viszont szinte mindig szennyezettek, ezért nem árt tudni, hogy
melyikből érdemes inkább biót vennünk.
A hazánkban árult zöldségek és gyümölcsök mintegy fele nem
tartalmaz kimutatható mennyiségben vegyszermaradékot, így sok esetben
ezekkel is közel bio minőségű élelmiszert fogyasztunk. Egyes termékek
viszont szinte mindig szennyezettek, ezért nem árt tudni, hogy melyikből
érdemes inkább biót vennünk.
A magyarok is követik az európai trendet - egyre többen vásárolunk
bioélelmiszert. A legtöbben saját egészségük védelmében vásárolják az
ökológiai gazdálkodásból származó termékeket, hiszen ezek legfontosabb
előnye, hogy nem tartalmaznak növényvédőszer maradványokat, amit a
vizsgálatok többé-kevésbé alá is támasztanak. Sokaknál emellett még
szerepet játszanak a környezetvédelmi szempontok is.
Biónak azokat az élelmiszereket
nevezzük, amelyek alapanyagait az ökológiai gazdálkodás szabályai
szerint termesztették, azaz csak ennek megfelelő tápanyagot és
növényvédő szert, technológiát használtak a termelés során.
A növekvő trend ellenére, a magyaroknak csupán 1-2%-a vásárol bioterméket. Erről az alacsony hazai tudatosságon túl laposabb pénztárcánk tehet. Felmérések szerint ugyanis a biotermékek 30-60%-kal drágábbak, mint nem bio társaik. Viszont sajnos a legtöbb hazai fogyasztónak fogalma sincs, hogy mit is jelent valójában a bio minősítés.
Vegyszermaradék-vizsgálatok Magyarországon
A biotermékek növekvő fogyasztását indokolhatja, hogy az Európai Bizottság által 2008 őszén publikált eredmények
szerint 2006-ban az Unióban vásárolható élelmiszerekben minden
korábbinál nagyobb arányban mutattak ki növényvédő szert. Az elmúlt öt
évben közel 20%-kal emelkedett a szennyezett élelmiszerek aránya.
Aggodalomra adhat okot, hogy egyre több termékben egyszerre többféle
hatóanyagot is ki lehet mutatni. Olyan terméket is vizsgáltak, amelyben
összesen 29 különféle permetszer volt, bár mind a hatályos határérték
alatt. A sok hatóanyag összeadódva akut mérgezést válthat ki a
fogyasztóknál. A vegyszermaradékkal szennyezett minták aránya hazánkban
az EU átlag felett van.
Zöld szervezetek heves tiltakozása
ellenére 2008 szeptemberétől az EU megemelte a tolerálható
vegyszermennyiséget az élelmiszerekben. Pedig a Greenpeace és a Global
2000 évi tanulmánya
szerint a korábbi határértékek is veszélyt jelenthetnek az emberi
egészségre, különösen, mivel a többféle vegyszer hatása összeadódhat,
sőt módosulhat.
Szennyezett minták aránya
Szlovákia:
|
43,8%
|
Szlovénia:
|
49,5%
|
Magyarország:
|
53,0%
|
EU-átlag:
|
48,5%
|
Forrás: Európai Bizottság, 2006
Magyarországi vizsgálatok
kimutatták, hogy az importból - főként az EU-n kívülről, illetve
Dél-Európából - származó termékek szennyezettebbek, mint a hazaiak.
2007-ben a hazai termesztésű minták 33,5%-ában volt kimutatható
vegyszermaradék, míg az import esetében ez az érték 59% volt.
A hazánkban kapható zöldségek és gyümölcsök mintegy fele szennyezett
növényvédő szerekkel, ám ez egyben azt is jelenti, hogy a boltokban
kapható termékek másik fele nem tartalmaz kimutatható mennyiségben
vegyszermaradékot. Kérdés, hogy melyik fele?
Bár felmérések szerint a hazai gazdasági szervezetek által művelt
terület 95%-án végeztek valamilyen növényvédőszeres kezelést, a termékek
egy jó részéből már kiürülnek, lebomlanak a vegyszerek, mire azok a
fogyasztóhoz kerülnek. Tehát mondhatnák, hogy biotermékek vásárlása
nélkül is az esetek felében közel bio minőségű élelmiszert fogyasztunk.
Ám a helyzet ennél bonyolultabb, ugyanis egyes termékek szinte mindig
szennyezettek, míg más zöldségek gyümölcsök alig. Ezért előfordulhat,
hogy több hónapos biokúra után a „megspórolt vegyszer" sokszorosát
fogyasztjuk el egy-egy pechesebb téli salátázással. Ezért fontos
tudnunk, hogy általában mely termékek nem tartalmaznak vegyszermaradékot
és melyek szennyezettek, azaz miből érdemes mindenképp biót venni.
A szermenetesektől a méregraktárakig
A vizsgálatok szerint rendre szennyezettebbek az import termékek a
hazaiaknál, ezért a protekcionista és szállítási szempontokon túl is
kijelenthető, hogy egészségvédelmi tekintetben is jobb a hazai.
Jellemző továbbá, hogy inkább a gyümölcsök szennyezettek, mint a zöldségek. Míg a 2007-es mintákban
a hazai gabonafélék és zöldségek több mint 80%-ában nem volt
kimutatható szermaradék, addig a hazai gyümölcsök közel felében találtak
növényvédőszereket. Ezzel szemben a külföldről hozott gyümölcsök több
mint 65%-ában találtak szermaradékot, míg az import zöldségek körülbelül
46%-a volt szennyezett.
A 2007. évi adatok szerint gyümölcsök közül a kajszibarack (82,6%
szennyezett), az alma (2007-ben 56.7%-a, 2006-ban 75,9 %-a szennyezett),
a körte és a meggy mintákban maradt legtöbbször permetszer. A zöldségek
közül a fejes saláta, paprika, paradicsom, uborka mintákban szinte
mindig találtak vegyszermaradékot. Emellett a retek is nagyon gyakran
tartalmaz szennyezést.
Különösen kritikus a primőráruk szennyezettsége: 2004-ben például a
salátamintákban tízszer gyakrabban találtak nem engedélyezett szereket,
mint a többi zöldség és gyümölcs esetében.
A kajszibarack rendszeres szennyezettsége többéves probléma, ezért a barackot kedvelő egészségtudatos embereknek érdemes bioterméket vásárolni.
A fejes saláta szennyezettsége világszerte probléma. A 2007-es húsvéti növényvédőszer-ellenőrzések
során a vizsgált minták közel egyharmada tartalmazott a megengedettnél
több permetszert. A razziák során a határértéket átlépő termékek
kétharmada is fejes-saláta volt.
Több vizsgálat szerint az eper
is fokozott kockázatot jelenthet. Két éve a Marokkóból importált
eperben a megengedett szermaradék határértékének 37-szeresét mutatták
ki. 2006-ban a vizsgált szamócák közel kétharmadában mutattak ki
vegyszer-szennyezést.
A fejes káposzta és rozs minták viszont egyáltalán nem tartalmaztak kimutatható mennyiségű szennyezést.
Az összes import citromban és grapefruitban kimutattak
szermaradékot, ezért nem ajánlott nem biocitrom és narancs héját
elfogyasztani, süteménybe sütni vagy alkoholos italban leáztatni, főleg,
mivel a szerves növényvédő szerek alkoholban jól oldódnak.
Egyszerre legtöbb fajta vegyszermaradékot a körte, szőlő, citrom,
fejes saláta, paprika, uborka valamint narancs mintákból mutattak ki. A
hazai hatóság mérései, a határérték felett szennyezett termékek
folyamatosan frissített listája megtalálható az ONTSZ honlapján.
Külföldi mérések
A holland Milieudefensie és Natuur en Milieu
környezetvédelmi szervezetek készítettek egy összesítést a
legszennyezettebb és a legkevésbé szennyezett élelmiszerekről. A holland
eredmények nagyvonalakban megegyeznek a hazai tapasztalatokkal.
Gyümölcs
|
Zöldség
|
Legjobb
|
Legrosszabb
|
Legjobb
|
Legrosszabb
|
Kivi
|
Szőlő
|
Hagyma
|
Uborka
|
Maracuja (passion fruit)
|
Mandarin
|
Karfiol
|
Paprika (spanyol)
|
Szilva
|
Citrom
|
Spárga
|
Zöld saláta
|
Banán
|
Eper
|
lila káposzta - káposzta
|
Jégsaláta (iceberg saláta)
|
Papaya
|
Narancs
|
brokkoli
|
Paradicsom
|
mango
|
Alma
|
burgonya
|
borsó
|
Nektarin
|
Barack
|
spenót
|
zöldbab
|
Dinnye
|
Körte
|
póréhagyma
|
kelbimbó
|
|
|
padlizsán
|
sárgarépa
|
Forrás: www.weetwatjeeet.nl
Az Európai Bizottság 2005-ös vizsgálata
során a gabonafélék háromnegyedében, míg a zöldségek és gyümölcsök több
mint felében nem találtak szermaradékot. Leggyakrabban határérték
körüli mértékben volt szennyezett a szőlő (57%), a paprika (34%), az
uborka (24%) és a búza (22%). Határérték felett pedig leggyakrabban a
paprika (6%), a szőlő (5%), az uborka (3%) és a padlizsán (3%)
tartalmazott szermaradékot.
Általában elmondható, hogy a vastagabb héjú gyümölcsök már kevesebb
permetszert tartalmaznak, de míg a banán vagy a mangó meghámozva
általában szermentes, addig az agyonpermetezett citrusfélék pucolásakor
óhatatlanul is kitesszük magunkat a kockázatnak, ezért ajánlott kezet
mosni a narancs- és citromhéj érintése után.
Javaslataink összegezve
- Aki szeretné elkerülni a vegyszer-maradékokat, annak javasolhatjuk, hogy
- nem bióból inkább hazait vásároljon,
- kerülje el a primőr árukat, illetve
- kerülje az import nem biogyümölcsöket, leszámítva a ritkán szennyezett kivit, banánt és a mangót.
- Biót érdemes venni hazai kajszibarackból, almából, körtéből,
eperből és meggyből, valamint fejes salátából, paprikából, paradicsomból
és uborkából.
- Ezzel szemben a káposzta, hagyma, karfiol és a brokkoli vásárlása
esetén, nagy valószínűséggel közel ugyanilyen jó minőségű a nem
biotermék is.
Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/mibol-biot |