Péntek
2024-03-29
2:38 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Milyen madárbarát növényeket ültessünk a kertünkbe?
Milyen madárbarát növényeket ültessünk a kertünkbe?
Az egyik legjobb mód, hogy kertjében növelje a madarak számát, ha megfelelő növényeket választ, s annyira a természetes környezetet mintázza, amennyire ez csak lehetséges. Próbáljon olyan növényeket ültetni, amelyek maximális dió-, mag-, bogyó-, rovarbőséggel bírnak! Ha lehetséges, változatos területet létesítsen, gyeppel, sziklakerttel, sövénnyel, virágággyal, bokrokkal és fákkal.

Épp a legjobban ápolt gyepek megfelelőek a földigiliszták és olyan rovarok számára, amelyek a fekete rigónak és a vörösbegynek kedvelt tápláléka.

Ha sövényt telepítünk, használjunk olyan őshonos fajokat, mint a galagonya, magyal és a mogyoró! Ezek búvóhelyet és táplálékot is nyújtanak. Az őshonos fák, mint amilyen a tölgy, a fűz, a nyír, a kőris és a berkenye számos olyan rovart és hernyót táplálnak, amelyeket viszont a madarak zsákmányolnak. A gyümölcsfák, mint az alma, a körte és a vadcseresznye éppolyan mutatósak, mint amilyen táplálóak a hullott gyümölcsök ősszel. A bogyók hagyományos őszi táplálékai a rigóknak, ezért egy jó természetszerű kert nagy választékot nyújt olyan növényekből, mint amilyen pl. a sóskaborbolya, a magyal, a bodza, a tűztövis és a madárbirs. A színpompás virágok a rovarokat vonzzák, őket pedig elsősorban a poszáták fogyasztják ahogy a napraforgó, az őszirózsa, a nefelejcs magvait pedig a pintyfélék. Hagyjon egy kis csupasz területet, ahol a következő gyomok: a bogáncs, a takácsmácsonya, a gyermekláncfű, a csalán és földi szeder teljesítik ki az élővilág bőségét!

 

Milyen fák, cserjék jók a madárbarát kertbe?

Nagyon jó lenne, ha a kiskertekben is megjelennének a hazánkban honos fás szárú növények, azonban ezek természetből való gyűjtését nem ajánljuk! A faiskolák többségében ugyan többnyire nemesített változatai kaphatók ezeknek a fajoknak, mégis érdemes ezeket vásárolni.

 

Fészkelésre alkalmas

Lucfenyő, erdei fenyő, közönséges boróka, tiszafa, közönséges gyertyán, mezei juhar, korai juhar, hegyi juhar, májusfa, júdásfa, közönséges puszpáng, kutyabenge, orgona, kányabangita, ostroménfa, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, fagyal, borostyán, vadszőlő, borbolya, kislevelű hárs.

 

boróka

 

Fészkelésre is alkalmas védőcserjék

Közönséges boróka, közönséges gyertyán (többször visszametszve), mogyoró, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, kökény, lilaakác, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, húsos som, orgona, fekete bodza.

 

közönséges gyertyán

 

Sövénynek való fajok

Mogyoró, tűztövis, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, téli magyal, közönséges magyal, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, közönséges fagyal, télizöld fagyal, kányabangita, télibangita, közönséges hóbogyó.

 

galagonya

Táplálékot is adó fajok

Lucfenyő, erdei fenyő, déli ostorfa, nyugati ostorfa, fekete eperfa, fehér eperfa, madárberkenye, házi berkenye, madárbirs, tűztövis, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, kökény, vadcseresznye, zelnicemeggy, húsos som, fekete bodza.

 

kökény


Néhány szempont a növényzet, a kert kialakításához

A cserjéken érdemes fészekrakásra alkalmas elágazásokat kialakítani a metszés során.Alakítsunk ki olyan sövényt, bokorsort is, amelynek nem egyenesre metszettek az oldalai.A bokrok alatti avar meghagyása az avarszinten élő élőlények megtelepedését segíti. Ez terített asztalt jelent a rigóknak. Érdemes egyes fák elhalt részeit is meghagyni, illetve teljesen elhalt fákat megőrizni.Az oldalról zárt bokorcsoportok biztonságos fészkelőhelyet jelentenek a madaraknak (alulról sem legyenek átláthatóak). Hagyjuk meg a kertben az idős fákat, kíméljünk meg néhány idős gyümölcsfát is. Célszerű régebbi, ellenállóbb gyümölcsfajták beszerzése, szaporítása.Legyen a kertben fenyők, örökzöldek csoportja vagy idősebb egyede. A táplálékot kínáló fák bokrok telepítése is fontos



Forrás: http://www.edenkert.hu/diszkert/orokzoldek/madarbarat-novenyek-a-kertunkben/2843/
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-05-27) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 2435 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala