Szombat
2024-04-27
3:34 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Mit tud a levendula

 Mit tud a levendula
A levendula divatszín, szentendrei vendéglő, kemping Balatonakaliaban, de elsősorban aromás illatú, mutatós mediterrán eredetű félcserje. A gyógynövények, kertek, parkok sztárja. Virágai jellemzően kékeslilák vagy mélylilák, a növény felső részén virulnak. Elég csak megfogni őket, és kezünk egész nap illatos marad. Megfigyelések szerint riasztja a hangyákat és a levéltetveket, ezért a közelében lévő növények nem tetvesednek. Igénytelen, szárazságtűrő. Nem csoda hát, ha feltűnik a parkok, parkolók, bevásárlóközpontok zöldfelületein.
Hova ültessük?
A levendula tövet nyáron is elültethetjük, ha kellő nedvességet tudunk biztosítani számára kertünk legmelegebb és legnaposabb részében. Miután mediterrán származású, hidegzugokba ne kerüljön. A mésztartalmú, agyagos, tápanyagokban szegény talaj kiváló a számára. Igénytelen, jól tűri a szárazságot, és trágyáznunk sem kell. Csak a metszőollót vegyük kézbe néha.
Gondozás
Ha szegélynek ültetjük, akár mikor formára igazíthatjuk. Egyébként ősszel vagy kora tavasszal vágjuk vissza körülbelül a kétharmadára. Figyelem, ahol az elfásodott részeket is eltávolítjuk, ott a növény nem hajt ki! A dugványok könnyen gyökeret eresztenek föld és homok keverékében. Télen takarhatjuk a rózsával együtt.

Cserépbe ültetéshez ajánlatos a növény méretének kétszeresét befogadó edényt választani. Talajához keverjünk homokot, apró kavicsot, alulra pedig kavicsos réteg kerüljön. Terrakotta cserépben jellegzetes mediterrán hangulatot varázsolunk környezetünknek. Akár fácskává is metszhetjük.

Fajták

Legismertebb fajtái: a hidcote blue (sötétviola, 40 cm), a hidcote giant (vila, 60-80 cm), a Dwarf Blue (sötétkék, 30cm), a grappenhall (világoskék, 60-90 cm), a rose (világos rózsaszín,40 cm) és a nana alba (fehér, 20 cm). Jól ismert még a törpe növésű, dwarf blue, a fagyérzékeny füzéres levendula.


grappenhall

nana alba

füzéres levendula
Társítások
A levendula - rózsa társítás már hosszú múltra tekint vissza. Igényeik összehangolhatók, napfényigényük közismert, és ráadásul ilyenkor a rózsán előszeretettel megbúvó levéltetvek is távol maradnak. Télen pedig jó, ha mindkettőt takarjuk. A levendula kerek, ezüstlombú bokrai kiemelik a rózsa szépségét. A leglátványosabb a virágok kontrasztja. Az élénk színű rózsák kivirítanak a levendula hűvös, violakék virág füzéreiből. Az illatok tobzódása már csak ráadás.
Ne feledjük azt se, hogy a levendula kiváló talajtakaró. A levendula nagyszerű társa a kisebb bokroknak és más évelő növényeknek is. Így például a tipikus mediterrán gyógy- és fűszernövényeknek: a kakukkfű, menta, cipruska között szépen megfér. Virágágyásunkban jól mutat a fáklyaliliom, az akantusz, a ligetszépe, az aranyfürt vagy a tűzpiros varjúháj társaságában. Sokszor ágyások szegélynövényeként ültetik. Ekkor 20 centinként ültessük, és ne feledkezzünk meg a metszésről.

>>A valódi levendula termesztése

Gyógyhatás
A levendula gyógyhatása ősidők óta ismert. Nyugtató, illatosító és emésztést elősegítő hatása miatt teák, fürdősók és más testápoló szerek készítésénél is felhasználják.

Illóolaja linalolt, linalilacetátot, cserzőanyagokat, rozmaringsavat, kumarinokat, flavonoidokat tartalmaz. Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték. Olajával testüket masszírozták, szappant és fürdővizet illatosítottak vele. Később is évszázadokon keresztül ismerték, mint rovarölő, tetűirtó, izomgörcsöket oldó, fájdalomcsillapító, idegrendszert erősítő és rühesség elleni szert, használták továbbá ficam gyógyítására és fogfájás ellen.

>>A levendulaolaj biológiai hatása

Tippek
  • A növény virágzás előtt leszedett szárított szárai (illat zacskóban) távol tartják a gyapjúruháktól a molyokat.
  • Olajával komisz pattanásokat ecsetelhetünk.
  • Azt mondják, hogy aki a fürdővízbe levendulaolajat kever, hozzáöntve némi tejet annak bőre bársonyos lesz, megszabadulhat az elhalt hámrétegtől.
  • Női betegségeknél hatásos irrigáló-szer, ha 1 liter kamillateához 4-5 csepp illóolajat adunk.
  • Jól alszunk, ha a párna csücskére levendulaolajat cseppentünk.
  • Migrén ellen forrázzunk le 1 liter vízzel 20 g szárított levendulavirágot, és hagyjuk ázni 5 percig. Édesítsük mézzel.
Fűszerként

Apróra vágott, friss hajtásaiból keveset használjunk, mert igen erős aromájú. Ízesíthetünk vele halételeket, ürühúst, gyrost, salátákat, szószokat.

Garami Márta

Forrás: http://www.kertpont.hu/index.php3?menu=cikk&cikkid=315
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-06-13) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 1353 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala