Vasárnap
2021-10-24
4:24 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Növényi permetlevek


Növényi permetlevek

- A feketeribiszke lombvesztése ellen a csalánleves öntözéssel védekezhetünk. Először rügyfakadás idején, majd letermés után. A csalánlével a gyümölcsfákon a fagy okozta károkat is bekenhetjük. A massza kitűnő faápoló anyag. A földieper különösen szereti a csalán és káposzta erjesztett levét. Letermés után vágjuk le az eper leveleit, ez egy tisztító-fertőtlenítő kúra. Hamarosan újból kihajt.
csalánLevéltetvek ellen: a csalánt és a rebarbarát nyolc napig áztassuk, naponta keverjük meg és hígítás nélkül permetezzük ki.

 

Gomba ellen: három maréknyi apróra vágott csalángyökeret leforrázunk két liter vízzel, 12-24 órán át állni hagyjuk, ezután ötszörösére hígítva kipermetezzük.

 

 

 

- A torma trágyalé megakadályozza a káposztafélék gyökérgolyva-fertőzését. A torma a monília ellen is véd (júliustól használjuk). A leveleket leforrázzuk és kevergetve áztatjuk 15 percig. Ezt a levet négyszeresére hígítjuk, és 7-10 naponként permetezzük. A tormát fák köré is ültethetjük. Fontos, hogy a moníliával fertőzött terméseket és lemetszett gallyakat is szedjük fel a földről és égessük el.

 


egres- az egreseknél gyakran fellép a lisztharmat, különösen, ha a hajtásvégeket nem vágjuk vissza. Ilyenkor segít egy zsúrló-tea permetezés.
 

- A málnának folyékony trágyaként kitűnő a bodzából, zsúrlóból és varádicsból erjesztett és hígított trágyalé. Először alkalmazzuk rügypattanás után, majd amikor már letermett. Ezzel gondoskodhatunk a következő évi bőséges termésről.
 

 

- A csigák ellen hatásos szer a begónialé: egy marék begónia-hajtást áztassunk egy napig 10 liter vízben. Permetezzük be ezzel a lével azokat a növényeket, melyeket éjszaka csigák látogatnak. A csigák a fokhagyma szagát sem szeretik, ezért előnyös ha a szamócaágyást fokhagymával körbeültetjük. (A sörcsapdáról a Növényvédelem természetesen című cikkben olvashatnak bővebben).
 


- Hernyófogó-öv: hullámpapírt erősítsünk dróttal a fa törzse köré, néha vegyük le és nézzük meg, van-e alatta hernyó.
 

- Hasznos levéltetű és takácsatka ellen a csikófark erjesztett leve ötszörös hígításban. Hatását növeli, ha 3 % spirituszt vagy 1 % kenőszappant adunk hozzá. Gombaölő hatású is.
 

 

 

- Paradicsom és a burgonya szár- és gumórothadása ellen sovány tejet keverjünk össze tízszer annyi vízzel, s hetente egyszer permetezzünk vele.
 

- A paradicsom számára kitűnő folyékony trágya a káposzta leveléből készült lé: 3 kg friss levél erjesztése 10 liter vízzel.
 Forrás: http://www.kolibrikerteszet.hu/novenyi_permetlevek
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-05-27) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 1835 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala