Szerda
2021-10-27
10:50 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Nyílnak a mocsári kardvirágok a Csodaréten
Már százával nyílnak a mocsári kardvirágok (Gladiolus palustris) az ásotthalmi Csodaréten, ahol a nősziromfélék közé tartozó növény legnagyobb hazai állománya él.

A fokozottan védett növényritkaságból, amelynek eszmei értéke egyedenként 250 ezer forint, a magyar-szerb országhatártól csupán néhány kilométerre található lápréten a becslések szerint akár negyvenezernél is több tő élhet, ami a hazai mocsárikardvirág-állomány kétharmada.

A 30-50 centiméteresre megnövő virág neve hosszan hegyesedő csúcsban végződő egy-másfél centiméteres szélességű leveleinek alakjából származik. A növény június elejétől megjelenő virágai a száron egymás fölött ülnek, egy irányba néznek, lilás bíborpiros színűek. A virág tölcsérhez hasonló állású lepellevelei eltérő alakúak és nagyságúak, s az alsók hosszanti fehér csíkkal tarkítottak. Egy-egy virág hét-tíz napig nyílik, s a virágzás júliusig tart.


Fotó: Albert H.

A Csodarét nevét rendkívüli fajgazdagságáról kapta, a kardvirágok mellett számos hazai orchideafaj nyílik itt: a kirándulók találkozhatnak mocsári kosborral (Orchis laxiflora), vitézvirággal (Anacamptis pyramidalis), poloskaszagú kosborral (Orchis coriophora) és pókbangóval (Ophrys sphegodes). Szintén előfordul a réten a mocsári kardvirággal növénytani rokonságban álló szibériai és fátyolos nőszirom is (Iris sibirica és spuria).

Forrás: mti


Forrás: http://www.zoldmod.hu/hirek/nyilnak-a-mocsari-kardviragok-a-csodareten-20110612
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2011-06-13)
Megtekintések száma: 737 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala