Csütörtök
2024-04-25
10:14 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Paradicsomtermesztés biokertben

network.hu

Sok kertészkedő úgy véli, paradicsomot nem lehet termeszteni biokörülmények között, azaz vegyszeres kezelés nélkül. Ha ugyanis permetezés nélkül próbálják termelni a paradicsomot, akkor a növény megbetegedik, levelei összesodródnak, lehullanak, a termések megfoltosodnak, elrothadnak.

A permetezetlen paradicsomültetvényben a legnagyobb károkat ott figyelhetjük meg, ahol a paradicsomot monokultúrában ültetik. A kór ott a legszembetűnőbb, legsúlyosabb, ahol túl sűrűre ültetik a növényeket, és a tápanyagigényes paradicsomot helytelenül trágyázzák.

Személyes tapasztalat

Több mint húsz éve biokertemben a paradicsomot is permetezés nélkül termesztem a Gertrud Franck által leírt vegyeskultúrás rendszerben. ĺgy az elmúlt időszakban még mindig sikerült a család nyári frissparadicsom-szükségletét kielégíteni, télire eltenni paradicsomsűrítményt stb. Sőt, volt, hogy a fölösleget a piacon értékesítettem.

A vegyes kultúrás termesztésnél a paradicsomsorok egymástól való távolsága legalább 2 méter legyen. A szellősség biztosítása érdekében a paradicsomnövények tőtávolsága érje el legalább a 50–60 centit. Ezeken a sorokon – talajfertőtlenítési céllal – koratavaszi vetéssel feltétlenül előveteményként mustárt, vagy mézontófüvet termesztek. Később pedig arra törekszem, hogy ültetés előtt egy-kétszer a paradicsomsorok helye csalánnal legyen takarva.

Kiültetés után talajtakarás

A paradicsomot a májusi fagyok elmúlta előtt kockázatos elültetni. Ültetés előtt éles kapával kivágjuk a sorokat takaró növényeket, majd egymástól mintegy 0,50–0,60 méter távolságra a sor nyomvonalán ültetőgödröket ásunk. A gödrökbe igyekezzünk jól fejlett, nem elnyúlt, kellően edzett földlabdás palántákat ültetni úgy, hogy a gödörbe helyezett földlabda mellé egy-két kertészlapátnyi jól érett biokomposztot szórunk. Utána a palántát földdel takarjuk, majd öntözzük. Mivel a paradicsom talaját állandóan fedni kell, az ültetés végén ismét vessünk a sorok közé mustárt, mézontófüvet vagy körömvirágot. Mihelyt több takaróanyag áll rendelkezésünkre, a vetett takarást sarabolókapával felszámoljuk és folyamatosan kiegészítjük a talajtakarót gyógynövény-nyesedékkel és fűkaszálékkal.

Riasztja a kártevőket

A paradicsompalántákat mindig igyekszem Gergely nap (március 12) körüli vetéssel saját magam kinevelni. Közben gondoskodni kell arról, hogy a kikelő növények kellő időben át legyenek tűzdelve egyesével megfelelő szaporítóedénybe. Ügyelni kell továbbá arra is, hogy a földlabdás növények ne nyúljanak meg, és a kiültetés előtt kellően edződjenek.

Igyekszem legalább néhány vírusos betegségnek ellenálló, magasra növő fajtát (pl. Tornádo) termeszteni, mert a talajtól távolabbi részek esős időben hamarabb megszáradnak, és az itt lévő, még éretlen terméseket nem támadja meg oly könnyen a paradicsomvész.

Mivel a paradicsom egyértelműen riasztja a kártevőket, ültessünk a soron belül az egyes tövek közé kártevőkkel veszélyeztetett növényeket, amelyek nem nőnek túlontúl magasra (pl. korai káposztát, kalarábét, karfiolt). Ezek felszedése után próbálkozhatunk még cékla, esetleg téli feketeretek termesztésével.

A szerző a szepsi mezőgazdasági iskola nyugalmazott szaktanára

Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-12-26) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 6652 | Helyezés: 3.2/6
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala