A
rebarbara (Rheum rhabarbarum) nem csak egy hatalmasra megnövő
kerti dísznövény, de egy nagyon finom konyhai csemege is.
A rebarbara a libatop
félék családjába tartozó évelő növény, amely ehető is. Tőlevelei nagyok,
levelei ép szélűek és hullámosak. A levélnyelek 30-40 cm hosszúak, de
egyes fajták még ennél nagyobbra is nőhetnek, magassága elérheti az egy
–másfél métert is. Virága bogas fürt, a virágok színe sárgásfehér,
amelyekből nyár végén kifejlődnek a magok. A magok a vetéstől számítva
10-14 nap alatt kicsíráznak és akár 2 évig is megtartják csírázó
képességüket.
Őshazája Szibériától
egészen Palesztináig húzódik, de ma már egész Európában közismert és
kedvelt növény lett főleg Amerikában és Angliában használják fel
előszeretettel az ételeknél.
Számtalan fajta van,
ebből az egyik a zöldség rebarbara, amelyet gyógynövényként is
felhasználnak. Ezt a növényt zöldségként először Angliában kezdték el
termeszteni, a XVIII. század közepén. Hazánkban régen vidéken sok
kertben volt megtalálható a rebarbara ma pedig ismét egyre többen
fedezik fel a növény csodás aromáját és íz világát.
Étkezési célokra a
növény föld feletti része alkalmas, a levélnyélből kiváló kompot,
sütemény vagy főzelék készíthető. A rebarbarában számtalan hasznos
vitamin és ásványi anyag található többe között magas a foszfor, a vas,
és a magnézium tartalma is.
Mivel hidegtűrő
növény, már korán kiültethetjük a kertbe a palántákat, de nyáron jól
viseli a meleget is.
A virágzáshoz és
magképzéshez szükséges a sok fény ám, ha mint zöldségnövényt termesztjük
a közepes fénynél is szépen fejlődik a kert félárnyékos részében. A
hatalmas levelek nagyon sok vizet párologtatnak, így nyáron fontos az
állandó és rendszeres öntözés, de a pangó vízre érzékeny. Ültetés előtt
érdemes a talajt jó alaposan megtrágyázni, mert a fejlődéshez szüksége
van foszforral s sok nitrogénre.
A magokat már február
végén, március elején vethetjük védett helyen pohárba vagy cserépbe majd
a kifejlett palántákat április végén, május elején ültessük ki a
szabadba.
Az így elültetett
palánták legtöbbször csak a harmadik évben érik el azt az íz hatást,
amit a konyhában is élvezhetünk. Ültetésnél a palánták között hagyjunk
legalább 1-1,5 méteres sor és tőtávolságot, hiszen hatalmas mérete miatt
elnyomnák egymást a növények.
Nyáron rendszeres
gyomláljuk és kapáljuk a talajt a növény körül, sőt ha kitörjük a
virágszárakat még finomabb és ízletesebb levélnyelet szedhetünk a
növényről. Az első évben érdemes hagyni, megerősödni a tövet, így csak a
második vagy a harmadik évtől szedhetjük a leveleket. A levélnyelet nem
késsel, hanem kézzel érdemes kitörni egészen a tő legalján.
Egy szedéskor
három-négy levélnyélnél többet ne szedjünk egyszerre, mert akkor nagyon
meggyengítjük a tövet. Mindig az alsó leveleket szedjük, szedésre a
legjobb a hajnali vagy kora reggeli órák. Hetente maximum kétszer
szedjünk levelet, a 20 cm körüli levélnyél a legízletesebb.
Forrás: http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1743:rebarbara-termesztese-kiskertben&catid |