Péntek
2024-04-19
5:06 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Segítségért kiált a Föld
Segítségért kiált a Föld
Bolygónkon soha nem pusztult olyan rohamosan a biológiai sokféleség, mint napjainkban. A kutatók szerint a dinoszauruszok kihalását előidéző, 65 millió évvel ezelőtti meteorit-becsapódás sem okozott ekkora kárt, pedig az a földtörténet egyik legnagyobb tömeges fajpusztulását okozta: a tengeri és a szárazföldi fajok több mint a felét eltörölte a Föld színéről.

Az ENSZ becslései szerint ma óránként három növény-, illetve állatfaj tűnik el környezetünkben, a kihalás üteme ezerszerese a természetes fogyásnak. Az eddigi katasztrófákat természeti csapások okozták, a mostanit az emberi tevékenység.

A Föld adta javak elherdálása, a károsanyag-kibocsátás növedékese, a klímaváltozás - a háttérben pedig gazdaság vezérelte rossz emberi viselkedésminták állnak. Nézzünk szembe a kipusztulással, vagy változtassunk pazarló szokásinkon, amíg megállítható, de legalább lelassítható a biológiai sokféleség elvesztése.

Étkezési szokásaink átrendezésével képletesen ötmillió fát tudnánk ültetni. A világ gabonatermésének negyven százalékát, szójababtermésének nyolcvan százalékát, a tengerekből kifogott halak kétharmadát állatok hízlalására fordítják. Ha egy évig hetente kétszer Magyarországon mindenki húsmentes napot tartana, a kevesebbet működtetett mezőgazdasági és szállítóeszközök energia-megtakarítása és a csökkentett szén-dioxid-kibocsátás annyit javítana a környezeten, mint ötmillió fa elültetése.

Forrás: mti


Forrás: http://www.zoldmod.hu/hirek/segitsegert-kialt-a-fold-20110609
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2011-06-13)
Megtekintések száma: 954 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala