Vasárnap
2021-10-24
3:39 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Termesszünk fűszernövényt kiskertünkben!
Termesszünk fűszernövényt kiskertünkben!

Forrás: www.epitinfo.hu Bármelyik fűszer-növény frissen szedve sokkal ízletesebb, mint a száraz, mert aromája erősebb és vitaminokban is gazdagabb. A szakácsművészet e kellékei amellett, hogy hasznosak, érdekesek és mutatósak lehetnek dísznövényként is. Kertben is jól nevelkednek.


Az apró fűszeres kert sem nélkülözheti a rozmaringot. Levágott és előzetesen homokban meggyökereztetett arasznyi hosszúságú hajtásdarabjaival, még inkább cserépben előnevelt kisebb-nagyobb példányaival telepíthető meg. Napos helyen és nem túl laza földben nevelkedik azután igazán jól.

Tőosztással szaporítható (többtövűvé válása) után a citromfű, a borsmenta, a zsálya, a tárkony, a kakukkfű vagy a metélőhagyma is. Meglévő töveik több részre bontással ültethetők be a nyirkos földbe, továbbnevelésre, kis arasznyi távolságokra.

Kis petrezselyemgyökerekből és apró zellergumókból is legalább egy-kettőt lehet elültetni két-háromujjnyi távolságokra egymástól, hogy jól elférjenek és a csúcsrészük körülbelül centiméternyire álljon ki a földből. Ezekből rendszeres öntözés mellett elég meleg helyen, ugyanis szintén hamar lesz szedhető zöld. Ha pedig már kimerültek, és megcsappan a levélhozamuk, újabbakkal cserélhetők.

A kerti kapor vetése két-három hetes időközökben, több alkalommal megismételhető, hogy sokáig folyamatosan legyen belőle friss, szedhető növény. Az a fontos csak, hogy a kikelésüket követően két-háromujjnyira ritkítsuk meg őket, hogy ne akadályozzák egymás fejlődését.

 Ha fűszernövényeink a szedésre alkalmas állapotot már elérték, lehetőleg a műveletre a reggeli órákban kerüljön rá sor, mert aromában ilyenkor a leggazdagabbak. Az egyes szedések alkalmával mindig csak annyit jó leszedni amennyit egyszerre fel is használunk.

A leszedett növényekből a felesleges mennyiséget jól szellőző anyagból készült zacskóban és zárható üvegedényben, por formájában is eltárolhatjuk. Ha az apróra vágott növényt sóval bekeverjük, majd üvegbe tesszük, sokáig megőrzi frissességét, így főzésnél mindig friss fűszert használhatunk.

Forrás: www.epitinfo.hu

Forrás: http://www.szepzold.hu/termesszunk_fuszernovenyt_kiskertunkben_
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-05-06) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 563 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala