Csütörtök
2024-04-25
2:32 PM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Cikkek katalógusa »
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Cikkeim [113]

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Útmutató a zöldfűszerekhez
Útmutató a zöldfűszerekhez

A zöldfűszer akkor adja ki legcsodálatosabban pikáns aromáját, ha felaprítva tesszük az ételhez. Ha hosszú éles késsel vágjuk fel, akkor nem nyomódnak szét a levelek, és a fűszer zamata jobban kiteljesedik. Az aprításhoz műanyag vagy porcelán vágólapot használjunk, ugyanis a fadeszka felszívja a fűszer aromás levét, és elszíneződik.


A lapos levelű zsályát, zsázsát, a metélőhagymát ollóval vágjuk apróra. A metélőhagymát minél apróbbra vágjuk, mert aromája így érvényesül igazán.

Alapszabály: a zöldfűszereket csak közvetlenül felhasználás előtt aprítsuk fel, különben veszítenek aroma- és vitamintartalmukból!


bazsalikomA fűszereket lehetőleg frissen használjuk. A csokorba kötött zöldfűszer 1-2 napig eltartható, ha szárastól egy pohár vízbe tesszük, és a vizet naponta cseréljük. 1 hétig eláll, ha a fűszerköteget kicsit megnedvesítjük, és lazán lekötve, műanyag zacskóba téve a hűtőszekrényben tároljuk.

A friss zöldfűszerek - petrezselyem, metélőhagyma, kapor zeller - jól fagyaszthatók, s közben aroma- és egyéb hasznos anyagaik nem rongálódnak. Fagyasztás előtt a fűszert mossuk meg, vágjuk apróra, és leszárítva, adagonként tegyük műanyagzacskóba. Ugyancsak jó módszer, ha kevés vízzel a jégkocka tartóban fagyasztjuk meg.

A zöldfűszereket az ételek ízesítéséhez különböző módon használhatjuk fel. Az erősebb aromájúakat az ételekkel együtt főzzük (oregáno, rozmaring, kakukkfű, csombor). Így jobban kiteljesedik íz-anyaguk. A zsengébbeket – bazsalikom, tárkony, turbolya, zsálya, citromfű, borágó, metélőhagyma, kapor – csak az elkészített ételbe szórjuk. Az is jó megoldás, ha kiscsokrot kötünk különböző fűszerekből (pl. petrezselyem, kakukkfű, babérlevél együtt), így tesszük az ételbe, és tálalás előtt egyben kivesszük.

 


rozmaringA húsoknak, különösen a szárnyasoknak, fantasztikus aromát ad, ha a bőr alá zöld fűszerleveleket csúsztatunk. Így a sütésnél nem ég el a fűszer. Kitűnő zamatú lesz a hús, ha sütés előtt fűszeres olajban pácoljuk néhány órát.



Forrás: http://www.szepzold.hu/utmutato_a_zoldfuszerekhez
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: gyunyika (2010-06-15) | Szerző: gyunyika
Megtekintések száma: 785 | Helyezés: 0.0/0
Belépés

Keresés

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala