Péntek
2024-04-19
1:51 AM
Üdvözöllek Vendég
RSS
 
Az én bio-honlapom
Főoldal Regisztráció Belépés
Nyitólap »
Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0


Üdvözöllek kedves vendég!


Örülök, hogy ellátogattál az oldalamra. Tizenöt éve alkalmazom a bio módszereket a kertemben, hobbi szinten. Egy-két tippet, tapasztalatot, szeretnék elmondani másoknak is, és kedvet csinálni, ehhez a kertműveléshez. Remélem hasznos és érdekes gondolatokat is találsz itt. Ha időd engedi, írj ötleteket, tanácsokat az egyes témákkal kapcsolatban. Ezt a kapcsolat oldalra kattintva megteheted.

TE IS LEHETSZ BIO KERTÉSZ. JÁRJ A TERMÉSZET ISKOLÁJÁBA!

Ha kerted bio módszerekkel szeretnéd művelni, legjobb ha először néhány természeti alapszabályt újra átismételsz. A bio kertészkedés azt jelenti, hogy ismerve a természet törvényeit, ezeket a kertben is érvényesülni hagyjuk, s alkalmazzuk.

A természetes körforgás: hagyd érvényesülni a természet folytonos megújulásának törvényét saját kertedben. A biokertész munkáját az állatok és növények baráti együttese segíti. A növényvédelmet természetes anyagokkal oldd meg! Vetésnél ügyelj a jó és rossz növényi szomszédságokra!  Minden anyagot ami a kertben terem hasznosítani kell, a fogyasztásra alkalmatlan növényi részeket, hulladékot komposztálással visszaforgathatod. A biotechnológiával termelt zöldség –és gyümölcs egészséges, tápláló és gyógyító hatású!

Mitől bio a kert?

A telepítés előtt érdemes megmérnünk talajunk kémhatását, hiszen a dísz- és zöldségnövények eltérő érzékenységet mutatnak a lúgos vagy savanyú talajok iránt. A talaj pH értékét mésztartalma alapján állapíthatjuk meg, a semleges talaj 7 pH értékű, ha több meszet tartalmaz, lúgosabb, ha keveset, savanyú. A zöldségnövények többsége a semleges talajt kedveli, a burgonya a savasabbat, a káposztafélék pedig a lúgosabb talajban fejlődnek megfelelően, őrzik meg a kártevőkkel szembeni ellenállásukat.
A dísznövények közül a meszesebb talajt például a lonc, az iszalag, a kankalin, az orgona, a savanyú talajt a kankalin, a liliom, a som, a magyal kedveli. Mész hozzáadásával javíthatjuk a túl lúgos, savanyú talajt, és istállótrágyával közelíthetjük pH értékét a semleges érték felé. Egy kerten belül különböz
ő talajtípusokat alakíthatunk ki, ezt a gazdagabb ökológiai rendszer kialakításához célszerű is megvalósítanunk.A rosszabb vízelvezetésű kertrészeket, ha nem tudjuk megfelelő talajműveléssel javítani, egy lefektetett, lyukacsos, gyűjtő csővezeték segítségével kell mentesítenünk, vagy erre a helyre kell telepítenünk kerti tavunkat, vízinövény kultúránkat.
A lejt
ős területeket teraszos műveléssel hasznosíthatjuk a legjobban, de sok helyen alkalmaznak kiegészítésként növényekkel befuttatott szélvédő építményeket is. A kerten belüli sövények telepítése mind a tér tagolását, mind az alacsonyabb növények védelmét szolgálják. Lejtős területen vigyáznunk kell telepítésükkor arra, hogy ne akadályozzák a levegő áramlását. Amennyiben szomszédunk "vegyszeres kertész", hasznos, ha a közös kerítésrészt sövényezzük, illetve ha zöldségeinket kertjétől távol neveljük.
A modern bio kert állandó vízellátását leginkább a talaj alatt kiépíttetett vezetékrendszerrel érhetjük el. Azokban a kertekben, ahol nincs vezetékes víz, feltétlenül fontos megoldani az es
ővíz tárolását, de ez a módszer minden kert előnyére válhat, hiszen az esővíz értékesebb vízforrás, mint a tisztított, klórozott vezetékes víz. A bio kert a dísznövények, a zöldségek, a gyümölcsfák, a pihenést segítő gyepfelület, esetleg a kis kerti tó harmonikus egysége. Ebben a kerttípusban az őshonos dísznövények nem csupán esztétikai igényt elégítenek ki, elsősorban a növényvédelmet szolgálják. Vonzzák a hasznos és a káros rovarokat, madarakat, és segítik a "letelepedésüket". A kert biológiai egyensúlyának kialakulásához szükség van a zöldségeinkre káros élőlények megtelepedéséhez is. A vegyszeres zöldségültetvényekben nincsenek növénytársulások, van pár sor kukorica, krumpli, hüvelyesek, néhány gyümölcsfa stb. Mindegyiknek "specializálódott" élősködői vannak. Természetes, hogy ha a kártevőknek nincs jelen a természetes ellensége, vegyszerrel kell védenünk növényeinket. A vegyszerek a műtrágyák mellett még a talajt is mérgezik, ezért nem jók a hagyományos kertek.
Velük szemben az ésszerűen, következetesen tervezett, kialakult bio kert a maga változatos élővilágával a természetes állapotokat idézi, hasznosítja az élővilág fennmaradását szolgáló ökológiai törvényt. Egy kert kialakítása, növénytársulásának összeállítása, a telepítés nem nélkülözheti a megfelelő tárgyi felkészülést, a szakmában való elmélyülést.

Az ökológiai növénytermesztés alapelvei

A növénytermesztés alapja a humuszban gazdag talaj. Az ökológiai gazdálkodás módszerei biztosítják a megfelelő humuszháztartást. A tápanyag utánpótlás ökológiai módon történik pl. zöldtrágyával, komposzttal, istállótrágyával. A könnyen oldódó műtrágyák alkalmazása tilos.

A gyomszabályzás történhet hőközléssel, mechanikus módon, kézi munkával, valamint olyan agrotechnikai módszerekkel, mint vetésforgó, vegyes kultúrák termesztése, zöld tágyázás, talajművelés. A madarak és más hasznos élőlények védelmével megakadályozható a kártevő rovarok támadása. Szintetikus előállítású növényvédőszerek és gyomirtók nem használhatók.

A vetőmagnak és palántának ökológiai gazdálkodásból kell származnia. Csávázott, valamint génmanipulált szaporítóanyag felhasználása nem engedélyezett.

Biozöldség csak talajon termeszthető. Kőzetgyapotos, hidró kultúrás, táplálófilmes termesztés, illetve hasonló technológiák nem engedélyezettek.

Az ökológiai gazdálkodást teljes mértékben szabályozza az EU 2092/91-es rendelete. A Bio Ernte Ausztria magán-feltétel­rendszere kiegészíti a rendeletet és egyes kérdésekben szigorúbb annál. Az előírások betartását az arra feljogosított ellenőrző szervezet rendszeresen, évente legalább egy alkalommal vizsgálja.

G . Hamilton: Az élet kertje (Officina Nova 1993.) című művének felhasználásával készült. A bio kertészkedés teljesebb megismerését egyebek közt ez a könyv is segítheti. Ajánlható irodalom még G. Franck: Öngyógyító kertészet című könyve (Mezőgazdasági kiadó 1981.), Tamás E.: Biokertészek könyve (Agricola kiadó 1992.) és a Bio kultúra Egyesület (Bp. II. Kitaibel Pál u. 4.) kiadásában napvilágot látott Bio gazda című könyvsorozat kötetei. Az egyesület munkatársai az érdeklődőknek személyes szaktanácsadással, eligazítással is szolgálnak.


Belépés

Keresés

Naptár
«  Április 2024  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala